Stručni tim UEFA početkom marta naredne godine doći će u radnu posjetu BiH, gdje će sa odgovarajućim predstavnicima N/FS BiH pregledati u kakvom je stanju infrastruktura na stadionima BHT Premijer lige BiH.

Ta posjeta je u skladu sa dogovorenim zaključcima prilikom posjete predsjednika UEFA Aleksandera Čeferina N/FS BiH. Planirano je da UEFA stručni tim zajedno sa stručnjacima N/FS BiH ustanovi, ne samo kakva je infrastruktura na stadionima premijerligaških klubova, već i da procijeni koji bi od tih stadiona mogao biti na listi potencijalno perspektivnih za unapređenje na nivo treće i četvrte kategorije po UEFA propisima za infrastrukturu stadiona.

Analiza će uključivati, osim postojećih stadiona, i eventualne lokacije predviđene regulacionim planovima za projektovanje i izgradnju savremenih stadiona. Klubovima i lokalnim zajednicama u čijoj nadležnosti su stadioni predviđeni za pregled ili lokacije određene regulacionim planovima biće poslani zahtjevi za pripremu i prezentaciju odgovarajućih planova, projekata i spremnosti za finansiranje, a nakon toga će biti određen i datum posjete.

Tek nakon realne i sveobuhvatne analize N/FS BiH će moći da pristupi izradi projekata pomoći na unapređenju infrastrukture.

Izvor: NN