Srpski ljekari pregledali su generala Ratka Mladića u Hagu samo uz pomoć stetoskopa, aparata za pritisak, olovke i papira, jer su to bila jedina dijagnostička pomagala koja im je Haški tribunal dopustio da koriste, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.

On je naveo da su srpski stručnjaci juče završili dvodnevni “pregled” Mladića u pritvoru Haškog tribunala, za koji se dozvola čekala mjesecima, a da im nije dozvoljeno da Mladiću urade EKG i izrazio sumnju da je to učinjeno da bi se nešto sakrilo.

“Njima nisu dozvolili, iako je bilo dogovoreno da mogu, ali čim su naši ljekari otišli, oni su mu uradili EKG. I Ratko je sam rekao da tu nešto nije u redu, da je u pitanju neka manipulacija, da nešto kriju i on je iskoristio riječ `muvaju`”, rekao je Darko Mladić.

On je naveo da je kardiolog Velibor Ilić iz Instituta “Dedinje” pregledao generala Mladića stetoskopom i aparatom za pritisak koji su mu dati u haškom pritvoru, kao i da je “radio pregled usmeno”, dok je neuropsihijatar Gorica Đokić radila testove papirom i olovkom.

Darko Mladić je rekao da se rezultati ljekarskog pregleda očekuju do kraja sedmice i biće uručeni odbrani, haškom sekretarijatu, porodici i generalu Mladiću.

Nakon toga, porodica će obavijestiti javnost o rezultatima, odnosno o onome što general Mladić odobri da se objavi.

“Mislim da je u Ratkovim rukama šta je za javnost, a šta nije. On je nas ovlastio da ono što mi smatramo možemo da iznosimo u javnost, tako da kad se završi ta procedura bićemo u prilici da obavijestimo o rezultatima”, rekao je Darko Mladić.

Izvor: SRNA/RTRS