Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević prisustvovao je u Mašinskoj školi u Prijedoru otvaranju savremenog kabineta praktične nastave za tehničare CNC tehnologija i poručio da resorno ministarstvo podržava projekte koji jačaju kapacitete za izvođenje praktične nastave u školskim radionicama, kabinetima i u preduzećima koja učestvuju njenoj organizaciji.
“Ovo nije dualno obrazovanje koja podrazumijeva praksu van škole, već odvijanje kvalitetne prakse u školama, na mašinama koje se koriste u preduzeću”, naglasio je Malešević. 

Adaptacija kabineta za CNC tehničare je obuhvatila uspostavljanje adekvatnog umrežavanja, nabavku CNC mašine, softvera, te 13 računara odgovarajućih performansi, ukupne vrijednosti 80.000 KM. 

Riječ je o projektu “Praktična nastava na radnom mjestu – Praksa dva” koji je sprovela Agencija za lokalni ekonomski razvoj “Preda-P”, a finansira ga Vlada Švajcarske putem programa “Prilika plus”.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić je istakao da jaka privreda zahtijeva dobar obrazovni sistem koji će da proizvodi kadrove potrebne domaćim preduzećima. 

“Ovaj projekat je vrijedan oko šest miliona evra, a mi smo u srednje stručne škole u Prijedoru do sada investirali, odnosno nabavili opreme u vrijednosti oko 650.000 KM”, rekao je Đukić. 

On je dodao da je dio te opreme i CNC mašina koja će obezbijediti kvalitetnije sprovođenje praktične nastave za učenike, pa im to na budućem radnom mjestu neće bude nepoznanica. 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je ova lokalna zajednica odavno prepoznala potrebu prilagođavanja školstva potrebama tržišta rada i da putem edukacija djeca budu spremna za radno mjesto poslije školovanja. 

“Ovo je lijepa prilika da se pokaže da smo u tome dobrim dijelom uspjeli i da sprovodimo projekte kojima bismo u naš grad dovodimo poslodavce koji ne traže jefitnu nego kvalifikovanu radnu snagu”, rekao je Đaković. 

Osim modernizacije i osposobljavanje tri kabineta praktične nastave u Mašinskoj školi u Prijedoru, slična aktivnost je sprovedena i u Ekonomskoj školi putem modernizacije kabineta praktične nastave za konobare i kuvare, kabineta za kuvare u Centru “Sunce”, te kabineta za varioce u Srednjoj mašinskoj školi “Nikola Tesla” Kozarska Dubica.