Da biste stvorili dobru karmu potrebno je da unesete malo promjene u svakodnevni život.

Ovo treba da uradite kako biste prizvali dobru karmu:

1. Dobra i loša karma

Zapišite najmanje tri svoje najbolje vrline, vještine ili jednostavno stvari u kojima osjećate da ste imali sreće. Zatim zapišite tri velika problema koja imate – emotivne ili mentalne blokade, područja na kojima se susrećete s najvećim izazovima i patnjom. Vrlo jednostavno ste dobili rezultate svojih prošlih aktivnosti – svoju dobru i lošu karmu. Razmislite kako se prožimaju dobre i loše strane vaše trenutne situacije. Kako su vas problemi, izazovi i teškoće podstakle da se borite, da nešto promijenite, da se oslobodite? Kako vas je teško iskustvo promijenilo?

Kad pogledate dobre strane svog trenutnog života, promislite o tome kako su vam one pomogle da osjetite sreću, uspjeh, povjerenje u život?

Ne zaboravite da su dobra i loša karma isprepletene i djeluju zajedno kako bi vam pomogle da budete to što jeste u ovom trenutku!

2. Meditacija

Meditacija je praksa koja jako pomaže osvješćivanju, samospoznaji i napretku. Ona je gotovo univerzalni lijek za mnoge probleme i teškoće koje nas muče. Redovna meditacija pomaže da jasnije sagledamo svoje karmičke obrasce koji su trenutno na djelu. Lakše prepoznajemo one obrasce ponašanja u kojima se stalno vrtimo i zato propuštamo stvarati dobru karmu.

Meditacijom, između ostalog, njegujemo um, njegujemo ljubav prema sebi i poznavanje sebe. Naš um postaje mirniji pa donošenju odluka i djelovanju možemo pristupiti mirnije i mudrije, s manje ljutnje, straha ili vezanosti, piše sensaklub.hr.

3. Sankalpa – stvaranje namjere

U duhovnoj tradiciji pozitivna namjera zove se sankalpa. Ona je kratka, pozitivna i iskrena izjava namjere onoga što želimo postići.

Kako se oblikuje sanklapa?

Svoju sankalpu možete oblikovati tokom meditacije, kontemplacije ili joge nidre. Najbolje je izabrati jednu ili najviše dvije sankalpe u isto vrijeme dok ne postignete željeni cilj. Sankalpa fokusira energiju i eliminiše sve ono što nam odvlači pažnju i zbunjuje nas. Pozitivna namjera stvoriće pozitivan rezultat.

4. Odbacite loše navike

Postoji velika razlika između znanja i osvješćivanja. Tako, na primjer, možemo znati da je pušenje štetno, ali zbog toga nismo prestali da pušimo. Tek kad temeljem znanja o štetnosti pušenja prestanemo pušiti, znači da smo se osvijestili. Osvješćivanje je zapravo primijenjeno znanje.

Zapišite neke od svojih navika za koje znate da nisu dobre za vas, ali niste počeli djelovati u skladu s tim znanjem. Pokušajte osvijestiti jednu po jednu lošu naviku, odbaciti ih. Pozitivni učinci neće izostati, a tako ćete se i sami uvjeriti da imate moć stvaranja dobre karme.

5. Učinite dobro djelo

Loša karma ili neugodni i bolni rezultati našeg djelovanja najčešće su rezultat sebičnosti, straha ili neznanja. Nesebična i dobra djela odličan su način rješavanja stare, loše karme. Ima mnogo načina da pomažete drugima. Možete pomagati roditeljima, učestvovati u humanitarnim akcijama, volontirati, reciklirati, hraniti mačke lutalice u dvorištu.

Možete pokupiti odbačenu vrećicu s pločnika, biti ljubazni u ophođenju s drugima, strpljivi i istinski ih saslušati. Svako, pa i najmanje dobro djelo je važno! Kad promišljamo kako naš rad može koristiti drugima i poboljšati svijet oko nas, ta nesebičnost djelovanja stvara snažne pozitivne energije i poništava lošu karmu iz prošlosti.

Mnogi poistovjećuju karmu sa sudbinom. Ona to na neki način i jeste. Poznatom američkom filozofu i pjesniku Rafu Valdu Emersonu pripisuje se izreka koju su poslije preuzeli mnogi moderni duhovni učitelji: „Kad posiješ misao, požnjećeš djelovanje. Kad posiješ djelovanje, požnjećeš naviku. Kad posiješ naviku, požnjećeš karakter. Kad posiješ karakter, požnjećeš sudbinu.” Naša sudbina u našim je rukama! Poznavanje zakona karme pomaže nam da je vješto i srećno oblikujemo.