Nijedno od lica koja uzvikuju ustaški pozdrav “Za dom spremni!” do sada u Hrvatskoj nije optuženo za podsticanje na mržnju niti je otišlo u zatvor.

Hrvatski Ustavni sud je, ocjenjujući karakter pozdrava “Za dom spremni!”, 27. januara 2016. godine naveo da je “nesporna činjenica da je navedeni pozdrav, bez obzira na njegov prvobitni hrvatski književni i pjesnički značaj, korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske”.

Taj pozdrav se, naveo je Ustavni sud, nalazio na svim službenim dokumentima NDH i iznikao je iz fašizma, utemeljenog i na rasizmu, te simbolizuje mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti. Ustaški pozdrav predstavlja “manifestaciju rasističke ideologije i potcjenjuje žrtve zločina protiv čovječnosti”, naveo je Ustavni sud Hrvatske.

Iako je mržnja u ovim obrazloženjima eksplicitno istaknuta i dalje se zbog pozdrava “Za dom spremni!” podnose samo prekršajne prijave koje predviđaju novčane kazne, navode hrvatski mediji. Za podsticanje na mržnju propisana je kazna zatvora do tri godine, ali je u Hrvatskoj nije dobio niko.

Prema posljednjem izvještaju policije, prošle godine su zbog ovog krivičnog djela prijavljena 33 lica, od kojih su za 23 prijave odbačene, a protiv osam su podignute optužnice.

Izvor: SRNA/RTRS