Mladen Ivanić mogao bi na megdan Miloradu Dodiku. Barem je to želja PDP-a, ali i odgovor na jučerašnji poziv Dragan Čavića.

Čavić je upozorio koalicione partnere da do januara izađu sa imenima zajedničkih kandidata, inače je, ukoliko ne budu sarađivali, NDP spreman na pregovore s drugim strankama. Branislav Borenović poručuje da njegova stranka već ima spremne liste i imena za predstojeće izbore. Vjeruje da će se koalicioni partneri vrlo brzo dogovoriti oko zajedničkih kandidata, ako ne do Nove godine, onda sigurno poslije praznika.

“Vidjeli ste da je Mladen Ivanić prije tri godine pobjedio. Mladen Ivanić može da pobijedi svakog kandidata, a najviše bih volio da pobijedi Milorada Dodika. I ja mislim da mnogi u vladajućoj koaliciji kalkulišu kako će i u kom obliku ići na sljedećim izborima”, rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

Ako bi Ivanić parirao Dodiku, to bi značilo da će morati da bude zajednički kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH, jer Dodik, poslije dva puna mandata, više ne može da se kandiduje za predsjednika Republike. Lider SNSD-a nije iznenađen favoritom PDP-a.

“Vidjećemo. Sasvim logično je da Borenovićev favorit bude Ivanić ali eto, nije moj”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Ivanić nije samo PDP-ov favorit. Ni SDS, kako kaže lider te stranke, nema ništa protiv njegove kandidature za jednu od dvije najvažnije fukncije. Ipak, Vukota Govedarica poručuje da stranke iz Saveza za promjene treba o svemu da razgovaraju. Vjeruje da oko krajnjeg dogovora neće biti nikakvih problema i da će zajednička lista uskoro da ugleda svjetlost dana.

“To je sve stvar dogovora. SDS će izaći sa svojim prijedlogom vrlo brzo i to će praktično biti momenat kada ćemo mi otpočeti zvanično naše razgovore. Dakle, to će biti odmah iza januarskih praznika”, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica poručuje da Savez za promjene ne treba da trči pred rudu i na brzinu izađe sa kandidatskom listom, pošto, kako kaže, to neće učiniti ni vladajuća koalicija. Kroz mjesec i po dana, u svakom slučaju, karte bi trebalo potpuno da se otvore.

ATV