Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su prilikom ceremonije zatvaranja Haškog tribunala pominjane uglavnom muslimanske žrtve, te da nije bilo pominjanja drugih žrtava.

“To uopšte nije bilo primereno ceremoniji zatvaranja, gde se očekuje neutralni govor, da se oda počast svim žrtvama i na kraju opet možemo da zaključimo da Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu”, rekla je Kuburovićeva.

Ona je navela da je ceremonija zatvaranja Haškog tribunala trebalo da ima svečani karakter, a da je prošla kao i postupanje Haškog tribunala – selektivno i da su na njoj pominjana imena Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića što ukazuje da Srbija ne može da očekuje pravično postupanje ni u budućnosti.

Ona je za Televiziju “Pink” rekla da srpske žrtve pred Tribunalom nisu našle pravdu.

“Statistika ne može da opovrgne ono što je rađeno u Hagu u poslednje 24 godine, odnosno činjenicu da su većina osuđenih i optuženih Srbi. Doživotne kazne izrečene su samo Srbima, što pokazuje da je bilo neselektivnog postupanja”, podsjetila je Kuburovićeva.

Ona je naglasila da u pojedinim slučajevima nije bilo poštovanja procesnih prava optuženika, da su neki od pritvorenika imali neadekvatnu njegu, te da je u Hagu preminulo 12 Srba.

Ona je rekla da se očekuje izvještaj ljekara o stanju generala Ratka Mladića, koji će odbrana moći da koristi i traži privremeno puštanje Mladića pod garancijom Srbije.

Svečana ceremonija zatvaranja haškog tribunala održana je u Hagu 21. decembra, a Tribunal će 31. decembra, nakon 24 godine, zvanično prestati da postoji.

Tokom više od 24 godine rada tribunal je procesuirao 161 optuženog, od kojih su više od polovine bili Srbi iz vojnog i političkog života Srbije i Republike Srpske.

Preostale nedovršene predmete preuzeće Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

On će okončati žalbene postupke protiv Radovana Karadžića, Vojislava Šešelja,generala Ratka Mladića, kao i ponovljeno suđenje Јovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a preuzeo je i krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Јojića čije izručenje nije odobrilo srpsko pravosuđe.

Izvor: SRNA/RTRS