Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da je mnogo kada neko napravi kuću, a kamoli kada neko napravi i oživi umrli grad kakav je bio Višegrad, kao što je to učinio proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

“Da pored tog mosta napravi Institut i da je to prepoznatljivo svakome ko tu sada prođe, sigurno je neobično važno”, rekao je vladika Grigorije.

Vladika Grigorije je istakao ono što je uradio Kusturica može da bude dobar primjer, a da je svaki dobar primjer važan.

“Problematično je kada stvari ne dovedemo na čistinu, kada ne kažemo jasno ovo je dobro, a ovo nije. Stalno se pravi neki miks između dobra i zla. Moja omiljena rečenica kod Florovskog glasi: Zlo i dobro funkcionišu zajedno u svijetu, ali sinteza između njih je nemoguća”, rekao je vladika Grigorije za današnji “Blic”.

On je naglasio da Đavo “stalno pokušava da upetlja zlo i dobro”, pa su nam stoga potrebni ljudi koji to stvarno znaju da razgraniče.

Na pitanje šta treba da bude nova sabornost u srpskom narodu, vladika Grigorije je istakao da misli da u srpsku sabornost treba uključivati razumnost, racionalnost i slovesnost.

Kada je riječ o duhovnom miru i kako ga sačuvati, vladika Grigorije je rekao da na dnevnom nivou treba da nam bude podsjetnik da će zlo proći i da zlo nema sposobnost da traje vječno, a da će dobro ostati.

Izvor: SRNA/RTRS