Iza njega je dvadeset operacija. Period u kojem je, zbog bolesti, bio primoran da pije 17 vrsta lijekova dnevno, ide na svakodnevne dijalize. Nakon toga uslijedila je i transplantacija bubrega. I sve to nije ga slomilo. Ovo je životna priča osmogodišnjeg Nikole Damjanića iz Novog Grada, koji jedini u Srpskoj boluje od kongenitalnog nefrotskog simptoma. Snaga sa kojom ovaj hrabri dječak prevazilazi poteškoće od kojih je satkano njegovo djetinjstvo, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Rijetka bolest, od koje otkazuju bubrezi, Nikoli Damjaniću dijagnostikovana je sedam dana po rođenju. Četiri godine trajala je njegova borba za život, dok mu 2013. majka Dragana nije donirala bubreg. Nakon te, posljednje operacije, niko ne zna zašto, Nikola je izgubio sluh i sposobnost govora.

“Ide sporo oporavak. Ali nadamo se. Sad ima oko 40 riječi koje zna reći, s tim da tri godine nije znao ništa. A do tad je pričao, pjevao i svašta nešto”, kaže Dragana Damjanić, Nikolina majka.

Uprkos svim poteškoćama koje ga prate kroz djetinjstvo, Nikola je vedar, nestašan i nasmijan dječak. Vrijeme provodi u igri sa drugarima, ali najviše sa sestrom Bojanom, koja ga, kako kaže, najbolje razumije.

“Ono što on zna da kaže, to ne moramo rukama, a ono što treba sve mu pokazujem”, kaže Bojana Damjanić, Nikolina sestra.

” Sad nam je najveći problem slušni aparat koji treba da mu se kupi, inače, 21 hiljadu košta, ali uspjeli smo da ga dobijemo na akciji, pet hiljada će koštati “, kaže Dragana Damjanić, Nikolina majka.

Zbog Nikoline bolesti, majka Dragana ne može da radi, dok je otac Željko zaposlen kao automehaničar. Teško je ali, kažu, nekako uspijevaju da pokriju troškove liječenja. Ipak ističu, Donatorska konferencija za djecu sa rijetkim bolestima 2015. godine, mnogo im je pomogla.

” Od tada, narod ima više sluha o tim rijetkim bolestima, da ta djeca ne trebaju da budu sama, da su isti kao i sva druga djeca”, kaže Dragana Damjanić, Nikolina majka.

Kako bi se Nikoli, a i ostaloj djeci oboljeloj od rijetkih bolesti olakšalo liječenje, u Banjaluci će, 27. decemra, u okviru akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” biti održano osmo po redu Donatorsko veče za Fond solidarnosti.

RTRS