Oni koji su na tribinama, jednostavno će reći da je negledljivo, smijat će se lošim potezima, odskakanju lopte (ako ga ikako ima) koje prkosi zakonima fizike… ali možete li misliti kako je tek fudbalerima koji su, zbog prirode svog posla, osuđeni da se svakog vikenda kupaju u blatu i kramponima oru premijerligaške njive?

Nakon polusezone u kojoj je problem infrastrukture u elitnom rangu našeg fudbala metastazirao što zbog sve lošijih terena, što zbog nepogoda koje su ih u finišu jesenjeg dijela prvenstva učinile još gorim, odlučili smo da fudbalere naših klubova pitamo kako im je igrati na premijerligaškim terenima, koje bi izdvojili kao podnošljive, a koje kao nepodnošljive. Željeli smo od njih čuti i gdje im je najgore, a gdje najbolje igrati. No, osim toga, pitali smo ih i za mišljenje o kompletnom ambijenu za igru, stadionima, svlačionicama…

Izlizana trava

Zaključak je da najbolje terene za igru nude stadioni Pecara u Širokom Brijegu i Bilino polje u Zenici, da su Grbavica i Koševo pristojni, dok su svi, pa čak i fudbaleri ekipe koja igra na njemu, složni da je najteže igrati u Vitezu.

– Travnjak je najbolji na Bilinom polju, ali su na Pecari dobri i teren i stadion. A definitivno je najlošiji travnjak u Vitezu, dok je problematičan i u Krupi, jer se radi o izlizanoj umjetnoj travi pa je izuzetno teško igrati – tvrdi kapiten Željezničara Zajko Zeba.

Stadion Pecara: Svijetli primjer

Za Vitez dosta kritika imaju i u aktuelnom prvaku Zrinjskom.

– Najbolji teren sigurno je u Zenici bez obzira na to što smo mi igrali u posljednjem kolu, kada je Bilino polje bilo prekriveno snijegom, dok je teren na kojem je najteže igrati, sigurno onaj u Vitezu. Što se tiče svlačionica, tu najveće pohvale zaslužuje stadion Krupe – rekao nam je član Zrinjskog Pero Stojkić.

Mujakić (Sarajevo) u Vitezu: Najlošiji teren u Premijer ligi BiH

Zoranu Milutinoviću, fudbaleru Krupe, Koševo je stadion s najboljim terenom, a najgori ima ponovo Vitez.

– Meni je lijepo igrati na Grbavici, Koševu, u Širokom Brijegu, Zenici i Banjoj Luci, ali ipak, ako baš moram, izdvojio bih stadion “Asim Ferhatović Hase”, koji je najljepši za igru. A moram da spomenem i naš stadion u Krupi, gdje imamo zaista odlične uvjete, kao i teren s vještačkom travom, na kojem je nemoguće da bude blata, a zbog odlične pripreme, nema ni vode – kaže Milutinović.

Anesu Durakoviću iz Čelika, koji je odigrao svih 17 utakmica jesenje polusezone, najgori teren je Tušanj, vjerovatno zato što su Zeničani tamo igrali susret posljednjeg kola, kada su uvjeti bili očajni.

– Možda zbog kiše i snijega, ali na njemu je bilo najteže igrati, a osim toga, i svlačionice su dosta uske. Na većini stadiona u BiH najveći problem je travnjak, dok su svlačionice uglavnom dobre, izuzev 3-4 stadiona. Za najbolji stadion biram Pecaru – rekao je Duraković.

Grbavica najljepša

Kapiten GOŠK-a Branimir Odak je među onima koji stadion Pecaru stavljaju u vrh.

– Najbolji teren ima Pecara, a najbolji utisak općenito ostavio mi je stadion u Banjoj Luci zbog ukupne infrastrukture, terena, svlačionica i tribina. U Vitezu je daleko najlošiji teren, a posebno infrastruktura. Svlačionice su veoma male i neuvjetne. A najljepše mi je bilo igrati u Širokom Brijegu – kaže Odak.

Vitez je posljednji na tabeli i, prema mišljenju velike većine ispitanih, ima najlošiji teren. No, toga je svjestan i kapiten ove ekipe Ivan Livaja.

– Naš teren je među lošijima. Kada je kiša, mekan je i klizav, a kada je sunce, tvrd je kao beton, a još su ga i gliste napale. A kada je riječ o svlačionicama, u Doboju kod Kaknja su male. Najbolje uvjete, općenito, imaju Grbavica, Zenica, Široki Brijeg i Krupa. Najbolji teren je na Pecari, koja je sigurno najdraža igračima zbog klime, urednog terena, trave koja je poput tepiha… Što bismo rekli mi, igrači, spavali bismo na tom terenu koliko je ugodan.

Meni je najljepše igrati na Grbavici, jer je taj stadion inspiracija svakom igraču, a na svakoj utakmici atmosfera je za poželjeti – kaže Livaja.

Ordagić: A očekuje se da igramo bajno

Bivši kapiten Slobode Amer Ordagić, koji je među sretnicima koji su se ove zime uspjeli izboriti za odlazak u inozemstvo, smatra da je po lošem vremenu besmislena i pomisao na igru na našim terenima.

Detalj s utakmice Sloboda – Čelik

– Kada su bile kiše i snijeg, svi su tereni bili loši, a tako će, vjerovatno, biti i u proljeće. Najgore je to što će u tim uvjetima nastati neravnine koje će se držati i u ljetnom periodu, a od nogometaša se očekuje da na tome igraju bajno. Ako bih išta izdvajao, onda je to Pecara, koja za naše prilike ima idealan koncept. Stadion, svlačionice, teren… sve je prelijepo.

Musemić: Svi su loši

Musemić: I Bilino polje je sve lošije

– Generalno, svi su tereni u Premijer ligi BiH loši i ispod prosjeka. Kad to kažem, mislim na period kad su kiše i snijeg. Kada je vrijeme lijepo, ima nekoliko terena koji su dobri, a to su Koševo, Grbavica, Pecara, stadion Pod Bijelim brijegom i Bilino polje. Naravno, Bilino polje je jedini koji ima normalnu drenažu, ali u posljednje vrijeme i on postaje sve lošiji, vjerovatno zbog sve slabijeg održavanja – kazao je trener Sarajeva Husref Musemić.

Šećerović: Ako je već plastika, mora biti bolja

Fudbaler Mladosti iz Doboja kod Kaknja Adnan Šećerović za najgori teren na kojem je igrao, nije izdvojio nijednu “kaljužu” nego, zanimljivo, teren Krupe s vještačkom podlogom.

– Neću reći da je teren, jer bi bilo ružno prema Krupi, ali mislim da 90 posto igrača ne voli igrati na tom stadionu. Ne zato što je plastika, jer smo svi igrali na njoj, ali ova plastika stvarno mora biti bolja ako igraš u Premijer ligi – rekao je Šećerović, koji je, s druge strane, pohvalio Pecaru:

– To je najbolji teren, jer je trava uvijek kvalitetna, a i stadion je uređen odlično. Sve je za primjer. A kada je riječ o mom osjećaju, najviše volim igrati na Koševu, jer je stadion velik i dobar – kazao je Šećerović, koji je najveće nezadovoljstvo, općenito, iskazao stanjem svlačionica:

– Što se tiče infrastrukture, mislim da to može i mora bolje. Ako ne možemo da imamo dobre stadione, mislim da bi makar svlačionice morale biti dosta bolje, ali i dovoljno velike. Ružno je da, kada uđemo u svlačionice, čujemo kako govore da izađu oni što nisu među prvih 11, jer nema dovoljno prostora za sve.

Radulović: Sudaramo se po svlačionicama

– Vitez ima nekako najteži teren za igranje bez obzira na godišnje doba. A ako posmatramo samo posljednji mjesec, onda su uglavnom svi tereni, zbog snijega i blata, bili zaista loši – mišljenje je fudbalera Borca Aleksandra Radulovića, koji je izdvojio nešto bolje uvjete u Zenici, Širokom Brijegu, Mostaru i Sarajevu.

No, smetaju mu svlačionice:

– U njima se doslovno guramo i sudaramo dok se spremamo za utakmice – rekao je Radulović te je dodao:

– A najljepše mi je, naravno, na mom Gradskom stadionu, a od ostalih, izdvojio bih Grbavicu, gdje me je uvijek oduševljavala atmosfera, posebno kada igram s Borcem zbog dobro poznatog rivaliteta između “Manijaka” i “Lešinara”.

Avaz