“Pisao sam Vladi, resoronom ministarstvu i skupštinskom Odboru za privredu da pokrenu inicijativu za prodaju državnog kapitala u RŽR Ljubija, a danas ih upozoravam da prodaju obave veoma pažljivo”, kaže gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kako ne bi došlo do blokade RŽR-a.

Đaković kaže da se “LJubija” može prodati preduzeću koje, osim kapitala, bude imalo i eksplataciono pravo. Premijerka poručuje Đakoviću da ne brine i da Vlada vrlo doboro zna kako treba da postupa.

“Sva eksplotaciona prava i prva kopanja rude gvožđa na podoručju grada po ugovoru koji je potpisan između RŽR Ljubija i Arcelor Mitala, odnosno, tada Novih rudnika Ljubije je preneseno na Arcelor Mital što će reči da niko drugi ne može kopati rudu izuzev da mu Arcelor Mital dozvoli da kopa tu rudu, a pravo je dobio kroz ugovor koji je verifikovala i Vlada”, izjavio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

“Svi su dobro došli da razgovaraju, svako ko je zainteresovan, ukoliko može da doprinese privrednoj slici RS. Nemamo nikakav selektivan pristup, ali ono što znamo jeste da se mora ispoštovati interes i grada Prijedora i RS”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Đaković poziva Vladu da sjednu za sto i zauzmu zajednički stav prije prodaje kapitala u Ljubiji, kako se grad Prijedor ne bi našao u problemu. Da Ljubija više nije strateško preduzeće i da su njene akcije već na berzi, Đaković kaže da je saznao iz medija i u Službenom glasniku. Na pitanje da li je Mital najbolji kupac Ljubije, Đaković je odgvorio da tako proizlazi iz trenutne sitaucaije.

“Koliko ja imam informaciju predstavnici Arcelor Mitala bi početkom januara trebali da dođu na razgovor sa predstavnicima RS”, kaže Milenko Đaković.

Na pitanje da li poslije praznik Mital stiže na razgovore Milenko Đaković kaže: “Pozvaćemo vas da dođete da vidite ko dolazi na pregovore sve. Biće ih više.”

Generalni direktor kompanije “Arselor Mital Prijedor” Mladen Jelača, nije želio komenatarisati informaciju o dolasku šefova na pregovore U pismu Đaković, Vladu upozorava da kopanje rude gvožđa u Rudniku “Omarska” završava 2025. godine i da se pravovremenim uključivanjem preostalih rezervi rude iz Centralnih rudišta – “LJubija” rudarska djelatnost može produžiti do 2032. godine. U suprotnom, kaže, za sedam godina prestaće rudarenje u Prijedoru.

ATV