Opozicioni rad u Republici Srpskoj izvan Narodne skupštine nije ni izbliza tako bučan, konkretan i vidljiv.

Mada stranke Saveza za promene tvrde da van parlamenta rade punom parom, činjenica je da se osim nekoliko skupština naroda i konferencija za novinare od njih ne vidi ništa više.

Potpredsednik NDP Zdravko Krsmanović slaže se da opozicionu dinamiku treba ubrzati, ali kaže da to ide sporo prevashodno zbog konsolidacije SDS kao najveće opozicione partije, koja treba da daje ton i dinamiku celoj opoziciji.

– Drugo, naša je procena da je objavljivanje imena kandidata za pojedinačne funkcije na sledećim izborima veoma važno i da to može da opredeli dinamiku opozicije, da doprinese nečemu što se zove izvesna poilitika. Ne možete voditi politiku od danas do sutra, već treba da imate dugoročniju viziju. Međutim, zbog sporosti odlučivanja u najvećoj opozicionoj partiji i nedefinisanja zajedničkih kandidata, nastao je problem. Imam utisak da u njihovim redovima postoje struje koje još nisu načisto da li bi prihvatili veliku koaliciju sa SNSD posle izbora ili ne – kaže Krsmanović.

Kontinuitet

Međutim, potpredsednik SDS Nedeljko Glamočak ne slaže se da opozicija nema kontinuitet u radu. Prema njegovim rečima, SDS daje „dovoljan ritam“ opoziciji i naglašava da je „nekada vrlo važno proceniti momenat za određene poteze“.

– Narodna skupština je jedino mesto gde opozicija može da se vidi, da je dostupna građanima, dok na svim drugim mestima postoji medijska blokada. Isto tako, normalno je da se veliki deo posla radi van očiju javnosti. Pre nekoliko dana sam bio na zajedničkom ručku sa gospodom Ivanićem i Čavićem upravo na fonu nastupa opozicije – kaže Glamočak.

Kalkulacije

Predsednik PDP Branislav Borenović naglašava da „biti opozicija nije nimalo jednostavno u nedemokratskim i režimskim društvima“.

– Ali, bez obzira na to držimo snažan opozicioni stav, kako u NSRS tako i van parlamenta. Što se tiče PDP, vrlo smo aktivni na konferencijama za medije, na terenu. Da li je to snažno prihvaćeno u javnosti ne mogu da komentarišem, ali u svakom slučaju držimo do opozicionog stava koji je često izuzetno žestok. Apsolutno nemamo nikakvu kalkulaciju kada je u pitanju RS i stav u odnosu na vlast, koja je najodgovornija za stanje u kome se nalazimo – kaže Borenović za „EuroBlic“.

Koordinacija

Na pitanje da li se opozicione inicijative očekuju od SDS, ili svaka partija može da radi ono što misli da je najbolje, Borenović kaže da je „neophodna koordinacija na koju je PDP uvek spremna“.

– Opoziciona scena treba da bude bogatija, da ima više stranaka, a svi koji razmišljaju protiv režima su dobrodošli. Logično je da najveće stranke imaju i najjaču ulogu – zaključuje Borenović.

Nemaju kolovođu zbog sujeta

Politikolog Vojislav Savić smatra da bi glavnu reč u opoziciji trebao da vodi SDS, uzimajući u obzir veličinu i tradiciju stranke, ali da oni trenutno nemaju taj kapacitet.

– Savez za promene nema kolovođu, jer sujeta lidera i odsustvo ideje onemogućavaju da se jedan takav profiliše. Opozicija nema nikakvu ideju, koja je ključni politički resurs za uspeh na izborima. Evo, u Sarajevu su na krilima SDA u vlasti skoro celi mandat i nisu pokazali ništa da bi se moglo reći da zaslužuju više od toga. Naprotiv, kadrovskom politikom koja je iznedrila ljude poput Mektića samo su se dodatno diskreditovali kod birača – ubeđen je Savić.

EuroBlic