Nije tajna da u vladajućој koaliciji u Srpskoj ne cvjetaju ruže. Latice su naročito počele da otpadaju kada je na tapetu bila priča o prodaji Ljubije, a koplja su tada ukrstili upravo DNS i SNSD.

A da svakoj sreći presudi neko treći, svjedoče i brojne prozivke lidera DNS-a upućene Miloradu Dodiku,  kada je Marko Pavić, u nekoliko navrata, zamjerio Dodiku da previše šuruje sa Nenadom Stevandićem. Finalnu epizodu i epilog tog  trougla, četvorougla, ili kako god to nazvali, mogli bi da gledamo već naredne, izborne godine. U DNS-u već najavljuju svog kandidata za predsjednika Srpske, i veoma optimistično, računaju na podršku SNSD-a. A taj optimizam bi, barem ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, uskoro mogao da splasne.

“Očekujem podršku SNSD-a. Kao što znate, DNS razmišlja da ima svog kandidata za predsjednika RS, naravno to je stvar koalicija, dogovora, koji tek slijede”, rekao je Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik DNS-a.

“Ja mogu samo da potvrdim, bez obzira što će DNS imati svog kandidata, SNSD će imati svog kandidata za predsjednika i člana Predsjedništva BiH”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

A moglo bi se reći i da je najava sopstvenih kandidata na opštim izborima, već isprobana taktika DNS-a. Istom su se služili i na prethodnim opštim izborima, i tako obezbjedili jake fotelje. A kako je u ljubavi i ratu sve dozvoljeno, nije isključeno da će DNS pristupiti drugom taboru, sa kojim tu i tamo koketiraju, i ostaviti SNSD da traga za nekim vjernijim partnerima. Koketira DNS često i sa zapadnim diplomatama, sa kojima Dodik nije na zelenoj grani, a čiji bi uticaj  mogao posredno da bude itekako presudan. Ipak, ove godine, za razliku od prethodnih, Dodik na spisku sebi bliskih ima i Nenada Stevandića, i njegovu Ujedinjenu Srpsku, a sve se češće priča i o prećutnom dogovoru sa dijelom bošnjakih partija, poput SDP-a i SBB-a. U svakom slučaju, i u kojoj god kombinaciji, teško da će lider SNSD-a nešto prepustiti slučaju, i za svoju stranku rizikovati gubitak predsjedničke funkcije. Kako sam na tu listu više ne može, Milorad Dodik će morati da izvuče kakav-takav džoker iz rukava, a do sad je, ruku na srce, svaki put pokazao da džokera ima, a ozbiljnih protivnika u poslednje vrijeme, baš i ne.

“Mislim da ni ovog puta SNSD neće učiniti tu vrstu koalicionog ustupka partneru DNS-u. Stiče se utisak da SNSD nije uvjeren u snagu u slučaju da kandidaturu prepusti nekome iz DNS-a. Mislim da preovladava ono mišljenje da kandidat DNS-a ne može u takvim odnosima jednostavno skupiti dovoljan broj glasova”, smatra politički analitičar Tanja Topić.

Zaključak bi mogao da bude i da DNS djeluje kao neka vrsta opozicije u vlasti, što je lider partije, Marko Pavić, nekoliko puta medijima jasno dočarao. Ipak, nakon svih prepreka i neslaganja, i jedni i drugi stoje iza one čuvene: “Koalicija je stabilna”, a svaki put kada se zavjese spuste, u odnosu između Pavića i Dodika sve štima. U svakom slučaju, do ljeta naredne godine liste treba da budu formirane,  karte će se napokon otvoriti, i konačno će se znati ko tu koga miriše, a ko ne.

Ono što Dodiku unutar koalicije definitivno niko ne osporava, pa ni DNS, je eventualna kandidatura za člana Predsjedništva BiH. Pavićevu podršku tu zasigurno ima, pa sve i ako bude izabran pa podnese ostavku i tako, po posebnom scenariju, kroz Parlament osigura da  fotelja u Sarajevu svakako pripadne SNSD-u. Što se one u Banjaluci tiče, u narednih deset mjeseci bi, čini se, mogla da nastupi prava poplava scenarija.

ATV