U Galeriji `96 u Prijedoru večeras je otvorena retrospektivna izložba Dalibora Popovića Mikše prerano preminulog umjetnika – akademskog slikara, multiinstrumentaliste, tekstopisca i frontmena prijedorskog benda “Tatu”.
Direktor Galerije Tihomir Ilijašević naveo je da je ova izložba bila dogovorena sa autorom prije njegove iznenadne smrti i to za kraj godine.

“I evo večeras njegovih radova i izložbe koja je zbog ovakvih okolnosti i mnogo obimnija nego što je bilo planirano, a riječ je o retrospektivi Mikšinog stvaralaštva. Izloženi su svi radovi koji su bili dostupni”, rekao je Ilijašević.

On je dodao da je na izložbi lako uočiti tri slikarske faze autora u oblasti akvarela i to klasičan pristup, pa onda i poetičan.

“U trećoj, najkvalitetnijoj fazi Mikša je svoje akvarele pročistio, sveo na par poteza i u svega nekoliko tonova, a pri tome je ispoštovano i jedno izuzetno pravilo, a to mogu samo daroviti – umjetnost ne smije biti dosadna”, istakao je Ilijašević.

Dalibor Popović Mikša rođen je u Zagrebu 1980. godine. Svirao je gitaru i saksofon, a bavio se i slikarstvom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Banjaluci u klasi profesora Radomira Kneževića.

Bio je član muzičke grupe “Tatu” od njenog osnivanja 1995. godine u Prijedoru.

Iznenada je od srčanog udara preminuo 13. oktobra u Beogradu, gdje je sa porodicom živio i radio posljednjih godina.

Izložba Mikšinih akvarela, koja je večeras pobudila veliko interesovanje Prijedorčana svih generacija, biće otvorena do 25. januara.