Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić posjetili su Kliniku za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ova klinika počela je sa radom prije nekoliko dana u rekonstruisanoj etaži Centralnog medicinskog bloka UKC na Paprikovcu.

To je prva klinika UKC Srpske koja je sa lokacije u centru grada preseljena na Paprikovac.

Prijemna ambulanta Klinike nalazi se u prizemlju Poliklinike, odnosno južnom krilu, gdje će se i dalje održavati onkološko-pulmološki konzilijumi dva puta sedmično, a hospitalni dio smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, krilima A i B.

Pacijentima Klinike za plućne bolesti, koja ima više od 1.500 metara kvadratnih rekonstruisanog prostora, na raspolaganju su savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 60 kreveta. Svi pacijenti ležaće u dvokrevetim ili jednokrevetnim sobama, što je veliki pomak u odnosu na raniju situaciju gdje je u nekim klinikama i po desetak pacijenata u jednoj sobi.

Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim osobljem posredstvom uređaja za poziv.

U Klinici za plućne bolesti dnevno se u prosjeku pregleda 45 bolesnika, odnosno godišnje oko 14.000, od kojih se oko 3.500 hospitalizuje.

Na onkološko-pulmološkom konzilijumu razmatra se oko 1.500 kompleksnih slučajeva godišnje, a mjesečno se aplicira oko 180 hemoterapija. Deset ljekara Klinike, od kojih su tri profesora, jedan magistar medicinskih nauka, dva primarijusa i tri lekara supspecijalista, godišnje obave oko 1.550 konzilijarnih pregleda.

RTRS