Bezbjednost je postala najveća želja, odnosno najveća sreća koju bi pojedinci, narodi i države mogli poželjeti u predstojećoj godini, piše Predrag Ćeranić u kolumni za portal Insajder.

Narodima na Bliskom istoku i Balkanu to ne treba posebno objašnjavati jer žive na politički trusnom i nestabilnom području. Da li se na Balkanu može ponoviti istorija u smislu obnove sukoba, podstaknutim sa strane?

Balkan je postao zona zamrznutog konflikta, pa tako mogućnost da do obnove konflikata dođe, postoji. Ta mogućnost je naglašena tim više što su u Siriji “podijeljene karte“ i što bi igra velikih mogla da se preseli na novi teren. Balkan, naročito dio Balkana za koji se uvriježio naziv “zapadni“, kao stvoren je za to.

Rast ruskog političkog uticaja na Bliskom istoku rapidno raste i širi se na sjever Afrike. Putin je nakon boravka u Siriji, gdje ga je na vojnom aerodromu Hmejmim dočekao Bašar el Asad, produžio do Egipta. General El Sisi je od ruskog predsjednika tražio da Rusija vojno pomogne Egipat i žalio se na probleme koje mu stvaraju SAD, a najveći je američka namjera da zajedno sa Saudijcima u Egiptu vrate na vlast Muslimansku braću.

Saradnju sa Rusijom otvoreno nudi i Omar el Bašir, predsjednik Sudana. Najmoćniji čovjek u Libiji, general Halid Haftar, nekoliko je puta boravio u Moskvi u namjeri da izgradi čvrste veze sa Rusijom. Kako se stvari odvijaju, Rusija je na dobrom putu da obnovi uticaj koji je na Bliskom istoku i sjeveru Afrike imao Sovjetski Savez.

Geopolitičari, naročito anglo-saksonski, Bliski istok, sjevernu Afriku i Balkan, posmatraju kao jedno geostrateško područje. Logično je da se odmjeravanje snaga između Rusije i Amerike, tačnije američke “duboke države“, a ona trenutno kreira američku spoljnu politiku, izmjesti na Balkan.

Međutim, ni u Siriji stvari nisu definitivno završene, iako je Islamska država doživjela krah i u fizičkom obliku više ne postoji. Sukobi niskog inteziteta će tinjati i dalje, ali Balkan postaje prioritet za velike naftne korporacije, najvažniju polugu američke “močvare“.

Izgradnju ruskih energetskih i kineskih trgovinskih tokova treba onemogućiti, te će Brajan Hojt Јi imati pune ruke posla da osnaži savez Zaeva i lepeze albanskih političkih partija koje su Zaevu omogućile da sastavi makedonsku vladu, ali mu, očito, ne ide. Zaev gubi konce zbog nesloge albanskih partija te mogućnost novih, vanrednih izbora, nije daleko.

Stari oprobani metod, haos, možda je bolje rješenje. Stvaranjem haosa na Balkanu Kina bi se udaljila od grčkih luka i Novog puta svile prema Balkanu i EU. Haos bi ujedno onemogućio polaganje cijevi za Turski tok, iako se Amerikanci trude da taj cilj ostvare u bilateralnim pregovorima sa Turskom. Erdoganu se nudi dio Sirije, ulazak u EU, gas i nafta koji bi iz Zalivskih zemalja preko “turskog“ dijela Sirije bio transportovan prema EU. Sve u zamjenu da Rusiji okrene leđa tako što bi zatvorio Bosfor za ruske brodove i sukobio se sa Asadovim snagama. Ali, spuštao se Erdogan niz američko uže i “umalo se uže ne pretrže“.

Stoga Turska gradi autohtonu politiku, rukovodeći se isključivo svojim interesima, pri čemu je vidan otklon od NATO, što istovremeno znači i nastavak udaljavanja od SAD.

Nalog koji je Kongres uputio Pentagonu da istraži, i Kongres upozna sa nivoom saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa Rusijom, ukazuje na američku zabrinutost, ali i riješenost da se Rusija udalji s Balkana, a svi koji su s Rusijom ostvarili ekonomske, političke, a naročito vojne veze, na adekvatan način sankcionišu.

Za uklanjanje s vlasti nepodobnih balkanskih vladara koristiće se “Zaev metodologija“. U Beogradu je uloga Zaeva povjerena Draganu Đilasu, od kojeg se očekuje da iz trke za gradonačelnika Beograda izađe kao pobjednik i tako se ustoliči za lidera ujedinjene opozicije.

U Sarajevu je Zaev, glavom i bradom, vrlo čest gost. Oko njega se redovno okupe opozicionari iz Srpske i tako iz prve ruke dobijaju upustva “kako protiv Dodika“. Ognjen Tadić je izjavio da ostaje vjeran principima borbe Saveza za promjene, ali se ne slaže sa metodologijom koja se opozicionarima nudi, i da ne želi učestvovati u tome. Sve su prilike da Tadić o metodologiji koju ne želi prihvatiti neće javno govoriti, a razlozi zbog kojih ne želi u kolo sa drugima mogu se sažeti u ono što je rekao užem krugu saradnika: “Јednom će narod za to saznati“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na svečanoj paradi povodoma Dana Republike predstaviće počasni vod od 50 pripadnika koji će prodefilovati u novim uniformama, a komandant će predati raport predsjedniku Srpske. Prethodne godine ta čast pripala je vodu Republika Srpska puka koji je raportirao Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH, nakon čega je uslijedila mučna istraga i saslušanje onih koji su odobrili prisustvo vojnika na svečanoj paradi.

Mup Srpske će predstaviti novo oružje i nove snage, kao i riješenost da se suprotstavi svim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama s kojima je suočena Republika. Biće to najljepša čestitka građanima Srpske koji više od svega žele da 2018. bude bezbjedna.

RTRS