Na području Velikog i Malog Radića kod Bosanske Krupe u Federaciji, prije rata živjelo je sto osamdeset domaćinstava. Njih oko stotinu vratilo se i žive uglavnom od poljoprivrede. Ipak, kažu, bez vode i popravke puteva život je dosta težak.

Mirko Kovačević vratio se prije sedam godina u Mali Radić. Njegova devetočlana porodica živi od proizvodnje mlijeka.A za razvoj i unapređenje te proizvodnje, kaže,nedostaje voda i put.

“Pet godina je prošlo kako je voda prošla kroz selo, ali nije puštena. Koji su razlozi nisam upoznat. Voda nedostaje, a i slab je put”, rekao je Kovačević.

Srbi povratnici na području Bosanske Krupe ističu da im predstavnici lokalne vlasti već godinama obećavaju da će riješiti probleme,a ono stanje sve teže.Imaju osjećaj kao da im neko želi zagorčati život.

“Svašta nešto nedostaje. Posebno voda,s redstva za djecu za školu. Svašta nešto”, naveo je Dragan Beronja iz Velikog Radića.

“Koliko lokalna vlast vodi računa o povratnicima? Iskreno rečeno mislim da baš i ne vodi”, naglasio je Dragan Јeličić iz Malog Dubovika.

Armin Halitović načelnik opštine Bosanska Krupa najavio je da će problemi povratnika u Velikom i Malom Radiću uskoro biti rješeni.

“Vodovod u povratnička naselja završen je. Ovih dana imamo ispitivanje vodovoda i rezervoara. I mi se nadamo da ćemo moći da krenemo sa izgradnjom seknudnarne mreže. Takođe, izvršiti nasipanje puta za Veliki i Mali Radić. To su sredstva u iznosu od šezdeset hiljada maraka”, izjavio je načelnik opštine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Ako im uskoro ne riješe egzistencijalna pitanja za normalan život Srbi povratnici u Veliki i Mali Radić ističu da im ne preostaje ništa do iseljenje u Republiku Srpsku ili inostranstvo.

RTRS