Robert Prosinečki je novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

Prosinečki će na selektorskoj klupi naslijediti Mehmeda Baždarevića koji je reprezentaciju vodio od decembra 2014. do oktobra 2017. godine.

Popularni Žuti je jedan od najboljih fudbalera s prostora bivše Jugoslavije svih vremena, a u bogatoj igračkoj karijeri nosio je, između ostalih, dresove Real Madrida i Barselone, a s Crvenom zvezdom je 1991. godine postao prvak Evrope.

Nakon završetka igračke karijere 2006. godine je postao pomoćni trener u stručnom štabu fudbalske reprezentacije Hrvatske, a asistirao je Slavenu Biliću sve do 2010. godine kada preuzima Crvenu zvezdu. S beogradskom ekipom je 2012. godine osvojio Kup Srbije, za sada svoj jedini trofej u trenerskoj karijeri.

U augustu 2012. godine sporazumno prekida ugovor sa Zvezdom i 14. oktobra preuzima turski Kayserispor koji se u tom trenutku nalazio na 15. mjestu na tabeli turske Super lige, a on ga je do kraja sezone doveo na 5. mjesto, čime je ostvario najbolji rezultat u istoriji kluba. Krajem 2013. godine, nakon serije loših rezultata, podnio je ostavku, a na sljedeći angažman čekao je skoro godinu dana kada je 1. decembra 2014. godine postao selektor reprezentacije Azerbejdžana.

S Azerbejdžanom je stigao i do 76. mjesta na FIFA-inoj rang-listi, a u oktobru prošle godine je napustio selektorsku poziciju nakon 21 meča na klupi reprezentacije te zemlje.

Prve ispite na klupi reprezentacije BiH Prosinečki će imati 28. i 31. januara 2018. godine kada će Zmajevi igrati prijateljske utakmice protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika. Na ovim mečevima će vjerovatno nastupati uglavnom igrači iz BHT Premijer lige BiH, pošto mečevi nisu zakazani u FIFA-inim terminima.

Pred Prosinečkim je zahtjevan zadatak pošto su Zmajevi propustili plasman na posljednja dva velika takmičenja nakon što su 2014. godine nastupili na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a otežavajuće okolnosti su te što su se od reprezentativne karijere oprostili Vedad Ibišević i Senad Lulić, od igračke karijere Mensur Mujdža te što našu reprezentaciju generalno čeka smjena generacija. Vjerovatno smo vidjeli i posljednji nastup Emira Spahića u dresu Zmajeva.

Novi selektor će voditi reprezentaciju BiH i u novom sistemu kvalifikacija za Euro, a to je Liga nacija koja će, pored klasičnih kvalifikacija, biti jedan od načina da se izbori plasman na smotri najboljih reprezentacija Evrope.

Klix.ba