Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je srpski narod zbog istorijskih sjećanja koja mu vremenski nisu daleka i kolektivnog straha od odmazde formirao Republiku Srpsku 9. januara 1992. godine i od tada slavi Dan Republike, koji će i ove godine veličanstveno proslaviti.

On je naglasio da je Republike Srpska politički odraz srpskog naroda za slobodom, dodavši da Dan Republike ne vrijeđa nikoga, te da je Srpska na pokušaje da se praznik zabrani i ukine reagovala jedinstveno.

“Zbog prošlogodišnje blamaže oko angažovanja jedinice oružanih snaga BiH, ove godine odlučeno je da se formira počasna jedinica policije, koja će biti postrojena u čast Republike Srpske, a ne pojedinca. Nemam ništa protiv da Mladen Ivanić obezbijedi da ta jedinica bude u defileu. Spreman sam da je stavim na prvo mjesto jer se u toj jedinici nalaze Srbi”, kaže Dodik.

“Ta sloboda je mnogo puta bila ugrožena u raznim državnim oblilicima, gdje su Srbi masovno stradali, posebno za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. U toj državi samo u Jasenovcu je ubijeno više od 500.000 Srba, a tu su i logori u Staroj Gradiški i Jadovnu. Djeca, žene i starci bacani su živi u jame. Uvjereni smo da je tada postojala Srpska, da bi bio spriječen genocid nad Srbima u NDH-a”, rekao je predsjednik Dodik za beogradski “Alo”.

Kada je riječ o eventualnim promjenama Dejtona, Dodik je poručio da je za Republiku Srpsku samo prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani. Danas zagovarati `Dejton 2` i da će neko razvlastiti Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni prije 10 godina, a kamoli sada”, ističe predsjednik Srpske.

Na najave da bi u Brčkom mogla biti formirana američka vojna baza, predsjednik Srpske kaže da je to što zagovaraju bošnjački lobista Danijel Server i neke nevladine organizacije sada prošlost.

“Tamo je bila baza, pa je povučena. Srpska za tako nešto neće dati saglasnost BiH, a to je neophodno da se uvede bilo čija baza”, rekao je Dodik.

Upitan da li će Srpska pratiti Srbiju u neutralnosti, predsjednik Dodik je rekao da Srpska podržava Srbiju na svim planovima i vjeruje u nju.

“Ona je matična zemlja našeg naroda i gdje god se Srbi nalaze, oni su zagledani u Srbiju. Srbija koju je Zapad bombardovao i satanizovao ekonomski se oporavlja pod rukovodstvom /predsjednika/ Aleksandra Vučića i na pravi način afirmiše svoje nacionalne i državne interese”, smatra Dodik.

U osvrtu na susrete sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom, Dodik kaže da ih je upoznao o položaju Srpske, te dodao da je njihovo poznavanje situacije veoma visoko i za njega iznenađujuće.

Govoreći konkretno o ulozi zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Jija, Dodik je rekao da je “Hojt Ji jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku”. “Ta politika je bila sofisticirana i umotana, ali ja vjerujem da je njegovo vrijeme prošlo”, kaže predsjednik Srpske.

Kada je riječ o odnosima Srbije i Srpske, Dodik je rekao da je zahvalan Srbiji za mnoge zajednički realizovane projekte.

“Predsjednik Vučić pokazuje posebno i visoko interesovanje za regionalnu stabilnost, a nedavna posjeta Predsjedništva BiH je bila usmjerena ka tome. Naša saradnja odvija se u okvirima Dejtonskog sporazuma i mi sada samo hrabrije koristimo te mogućnosti. I sam Vučić ne propušta priliku da podrži teritorijalni integritet BiH, ali u istom kontekstu kaže da niko ne može zabraniti da oni poštuju, vole i brane Republiku Srpsku u okviru Dejtona”, rekao je Dodik.

On je dodao da je to važno kao i ono što je Vučić nekoliko puta rekao – da Srbija više nikada neće gledati sa strane da neko organizuje protiv Srba neku “Oluju” ili nešto slično. “Ja samo mogu izraziti zahvalnost za takve stavove”, rekao je Dodik.

Osvrćući se na sve veće pritiske Zapada da Beograd prizna Kosovo, Dodik je rekao da je predsjednik Srbije “hrabro otvorio sva ta pitanja” i da “sama priča o dijalogu pruža šansu da se na pravi način sagleda pozicija Srbije”.

“Vučić je ponovo uspio da vrati samo Kosovo na politički plan onako kako bi to Srbiji odgovaralo. Jedno od najvećih dostignuća oko Kosova jeste to da su ti pregovori odmaknuti od Amerikanaca i da se odvijaju u okviru evropskih institucija, kao i da Srbija tu ima mogućnosti za dobro rješenje”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da BiH nikada neće i ne može priznati /samoproglašeno/ Kosovo.

“Bakir Izetbegović i BiH ne mogu da priznaju tu kvazidržavu. To zna i Bakir, ali to priča isključivo da bi podigao poljuljani rejting”, rekao je predsjednik Srpske.

Na pitanje šta se dešava sa Deklaracijom o jedinstvu Srba, Dodik je rekao da se “to simbolički tako zove”.

“Inače, formalno to je aneks Sporazuma o specijalnim vezama. U razgovoru sa Vučićem planirali smo da za Dan Srbije /na Sretenje/ to promovišemo, a da parlamenti to prethodno usvoje u jedinstvenom tekstu”, kaže Dodik.

Na pitanje da li vojno jačanje Srbije sa “migovima” iz Rusije znači garanciju za Srbiju i Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je država međunarodno jaka onoliko koliko ima jaku vojsku.

“Razvijati Vojsku Srbije i njene odbrambene kapacitete je međunarodno pravo koje Srbija ima. Niko ne primjeti kada Hrvatska dobije neko naoružanje od Zapada, ali je jeres ako Srbija nešto napravi sa Rusijom. Pravo Srbije je da jača svoju odbranu. Ako je Srbija bezbjedna i vojno jaka, onda smo i mi u Republici Srpskoj u boljem položaju”, zaključio je predsjednik Srpske Dodik.

Srna/Alo