Mnoge holivudske zvijezde slave pravoslavni Božić, 7. januara. Neki zbog predaka, neki zbog emotivnih partnera, a neki zbog ljubavi prema pravoslavlju.

Praznike po pravoslavnim običajima slave glumci Dženifer Eniston, Kristijan Bejl, pjevač grupe “Dipeš mod” Dejvid Gahan, Naomi Kembel, Tom Henks, Kim Kardašijan, glumac Džonatan Džekson i mnogi drugi.

Dženifer Eniston je pravoslavnu religiju naslijedila od oca Džona Enistona, takođe glumca, rođenog kao Janis Anastasakis na grčkom ostrvu Krit. Jedna od najpopularnijih holivudskih glumica davala je priloge za crkvu pod okriljem Vaseljenske patrijaršije.

Zvijezda niza filmova, Tom Henks, rođen je u katoličkoj porodici, ali se kasnije odrekao katoličanstva i prešao u pravoslavlje. Razlog je bila njegova druga supruga Rita Vilson, glumica bugarsko-grčkih korijena. Ritin otac je iz Bugarske, dok joj je majka Grkinja.

– Kada odlučite da se vjenčate s nekim i imate djecu, onda morate da odlučite i kakvo duhovno nasljeđe ostavljate toj djeci – rekao je Tom koji se 1988. godine vjenčao u istoj crkvi u kojoj je krštena njegova supruga, a taj obred su prošla i dvojica njihovih sinova.

Kim Kardašijan rođena je u Los Anđelesu, ali je porijeklom Jermenka. Naime, ona je četvrta generacija iseljenika iz Jermenije, a njeni preci su živjeli na teritoriji koja se danas nalazi u Turskoj. Zvijezda je prošle godine na svom Tviter profilu svima čestitala Božić 7. januara.

Glumac Kristijan Bejl primio je pravoslavnu vjeru kada se prije 15 godina oženio Sibi Blažić, bivšim američkim modelom srpskog porijekla.

Pjevač gupe “Dipeš mod” Dejvid Gahan, takođe je preuzeo pravoslavnu vjeru svoje supruge grčkog porijekla Dženifer Skilaz.

Holivudski glumac Džonatan Džekson je rođen u adventističkoj porodici Sedmog dana, ali su prije tri godine on i njegova porodica prešli u pravoslavlje. Prema riječima glumca, “odlučio je da bude sa onima koji ne govore mnogo, ali daju prednost molitvi”.

– Ako si rođen u drugoj vjeri neće ti biti lako da prihvatiš pravoslavno hrišćanstvo. Ali, onaj ko je sposoban da prevaziđe sebe, dobiće pravo zadovoljstvo i blagoslov – rekao je Džekson.

Naomi Kembel rođena je u Londonu, majka joj je s Jamajke, a oca nikada nije upoznala. Tokom veze sa ruskim tajkunom Vladislavom Doronjinom Naomi je postala vjernik Ruske pravoslavne crkve.

Agencije