Zamislite posao na kome zarađujete od 3.000 do 6.500 KM mesečno, a niste obavezni da makar tri meseca godišnje dođete na radno mesto.

To je usud poslanika u BiH koji su među najplaćenijim u regionu i Evropi, a gotovo celi januar nisu obavezni da dođu u parlamente. U januaru je za poslanike na nivou BiH zakazan samo nastavak prošle sednice, dok je za njihove kolege u RS potpuno prazan mesečni kalendar.

Takođe, u avgustu ih čekaju kolektivni godišnji odmori, a po pravilu, u izbornoj godini ne radi se ni u septembru kako bi se izbeglo „dizanje tenzija“ pred oktobarske izbore. Slična primanja imaju i ministri i ostali funkcioneri, s tim što za njih nema baš ovoliko neradnih dana.

U primanjima prednjače izabrani imenovani funkcioneri na nivou BiH gde parlamentarci sa svim primanjima mesečno mogu da zarade od 4.800 KM do 6.500 maraka, a ministri od 4.500 do 5.800 KM, podaci su CCI.

Entitetski političari dobijaju manje, ali su i oni daleko iznad proseka građana. Profesionalni poslanici u Narodnoj skupštini RS (a takvih je 53 od 83) primaju od 2.500 do 3.000 maraka, Ministri u Vladi imaju 2.700 KM, dok predsednik Vlade zarađuje 3.375 KM plus minuli rad. Da stvar bude gora, poslanici imaju plaćen prevoz, smeštaj i hranu za vreme sednica, a oni u Sarajevu još odvojen život i brojne druge privilegije, pa se s pravom postavlja pitanje – do kada će imati bezobrazno visoke plate u zemlji iz koje ljudi beže?

U političkim kuloarima mogu se čuti različita mišljenja na temu koliku platu su političari zaista zaslužili – od onih koji smatraju da je dovoljna prosečna plata u RS ili na nivou cele BiH (budući da imaju sve plaćeno), pa do evropske prakse kojom se vode nevladine organizacije. Centri civilnih inicijativa godinama pozivaju vlast da plate uskladi sa socijalnom i ekonomskom situacijom, odnosno da se drže „evropskog proseka“ u kome izabrani i imenovani funkcioneri imaju platu u iznosu od tri prosečne neto plate zaposlenih u zemlji. Budući da je prosečna neto plata u BiH 853 marke, to znači da bi poslanici, ministri i predsednici mogli da dobiju najviše 2.500 KM.

Međutim, suludo je očekivati da političari tako lako smanje sebi plate. Na nivou BiH jedva su ukinuli „beli hleb“ i naknade za rad u komisijama za vreme radnog vremena, a brisanje člana Ustava BiH kojim se zabranjuje smanjivanje plata za vreme mandata zapelo je u Domu naroda BiH.

Ako pitate poslanike da li su preplaćeni, svi kažu da bi plate morale da budu manje. Međutim, uvek postoji ono „ali“.

-Naravno da su izabrani i imenovani funkcioneri preplaćeni. Ali, pitanje je uošte ko ima kakve plate u BiH. Uvek je fokus na parlamentarcima, predsedavajućem Saveta ministara ili članovima Predsedništva BiH. Međutim, postoje državni službenici koji imaju duplo veće plate, a gotovo nikakvu odgovornost. To su funkcioneri u Centralnoj banci BiH, raznim direkcijama i agencijama na svim nivoima vlasti, kojima je data mogućnost da svojim pravilnicima uređuju plate i naknade. To je neverovatno – kaže poslanik opozicionog DF u Predstavničkom domu BiH Damir Bećirović.

Predsednik Slobodnog demokratskog srpskog kluba u NS RS Darko Banjac kaže da „jedni jesu preplaćeni, a drugi nisu“ i da ne treba generalizovati sve poslanike, direktore, ministre i ostale funkcionere.

-Nema logike da predsednik Republike ili predsednik Vlade ne bude plaćen, tako je svugde u svetu. Međutim, suština je u tome da ekonomsko stanje u RS i BiH nije na ekstra zadovoljavajućem nivou i smatram da sa tim treba uskladiti primanja svih izabranih i imenovanih funkcionera – zaključuje Banjac.

Prava parlamentaraca PSBiH

-Osnovna plata oko 4.000 KM

-Paušal za sve 713 KM

-Pravo na razliku plate za one koji nisu u radnom odnosu

-Smeštaj 475 KM i odvojen život 300 KM

-Troškovi goriva ako ne koriste naknadnu za odvojen život

-Topli obrok 6 KM dnevno

-Regres 300 KM

-Kolegijumu po 1.000 KM za telefoniranje

-Šefovi klubova i komisija 150 KM za telefoniranje

-Za rad komisijama van radnog vremena 475 KM

-Kolegijumu 500 KM interne i 500 KM eksterne reprezentacije

-Šefovima klubova i komisija 200 KM za internu reprezentaciju

-Otpremnina za penziju šest svojih neto plata

-Dnevnice, put i smeštaj na putovanju

-Plaćene putne isprave, vakcinacija, lekarski pregledi i službena pošta

-Službeni automobili za šest članova kolegijuma i VIP salon na aerodromu

-Plaćena štampa i stručna literatura.

Prava poslanika NSRS

-Osnovna neto plata 2.500 KM

-Šefovi klubova dodatnih 383 KM, zamenici 128 KM

-Predsednici komisija i odbora 255 KM

-Paušal 1.785 KM za one koji nisu u radnom odnosu u NSRS

-Naknada 0,15 KM po kilometru za korištenje vlastitog vozila

-Automobil i vozač za šefove klubova, predsednika NSRS i potpredsednike

-Smeštaj i hrana za vreme sednice

-Otpremnina za penziju od tri prosečne plate.

-Plata šest meseci po isteku mandata.

EuroBlic