U okviru obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, u Banjaluci su na groblju “Sveti Pantelija” položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske.

Na spomen-obilježje na groblju “Sveti Pantelija” cvijeće su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, a prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i delegacija predstavnika Srpske u Savjetu ministara, koju će predvoditi ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Predsjednica Vlade Srpske položila vijence na groblju "Sveti Pantelija" (Foto:RTRS)

Predsjednica Vlade Srpske položila vijence na groblju “Sveti Pantelija” (Foto:RTRS)

Planirano je polaganje vijenaca i na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju, kao i cvijeće na grobnicu 12 banjalučkih beba.

Polaganju vijenaca na spomenik poginulim borcima NOR-a, prisustvovaće potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović, ministar Savanović, narodni poslanici, srpski član Predsjedništva BiH Ivanić i delegacija predstavnika Srpske u Savjetu ministara, koju će predvoditi ministar Crnadak.

U 12.00 časova biće položeni vijenci na Spomen-kosturnicu i cvijeća na grobnicu 12 banjalučkih beba, kojem će prisutvovati ministar Savanović, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač, potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, narodni poslanik Nedeljko Milaković, srpski član Predsjedništva BiH Ivanić i delegacija predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara koju će predvoditi ministar Crnadak.

U okviru obilježavanja Dana Republike danas će biti održana sjednica Senata Republike Srpske.

Povodom obilježavanja Dana Republike, u Slatini kod Laktaša, danas će biti otvoren novi smještajni kompleks Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Iz kabineta predsjednika Srpske saopšteno je da će u galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od 19 časova biti otvorena izložba djela Sretena Stojanovića.

Modriči će delegacija Republike Srpske u 12 časova položiti vijenac na spomen-obilježje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Milanu Јeliću.

I u Bijeljini danas počinje obilježavanje Dana Republike. Na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića biće položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, a nakon toga prijem za privrednike i predstavnike društvenog života.

Palama će biti položeni vijenci na centralno spomen-obilježje borcima poginulim u proteklom ratu, a u Kulturnom centru biće postavljena izložba eksponata i dokumenata iz perioda stvaranja i razvoja Republike Srpske u Palama.

Novom Gradu, biće održana akademija u Kulturno-obrazovnom centru.

RTRS