Noćno znojenje, ili noćna hiperhidroza, može biti vrlo neprijatno iskustvo za muškarce. Buđenje usred noći, u znoju, sa osjećajem jeze ili vrućine svakako remeti san, pogotovo ako se zbog velike količine znoja moraju promijeniti posteljina ili pidžama.

Uzroci

Uzroci znojenja noću i za muškarce i za žene uglavnom su;

– temperatura sobe u kojoj spavaju je previsoka,

– piju lijekove koji za nuspojavu imaju preznojavanje

– možda je u pitanju hormonski disbalans.

Kada pomislimo na znojenje tokom noći, uglavnom to vezujemo za žene koje su u menopauzi. Međutim, i muškarci se znoje noću.

Postoji puno uzroka za noćno znojenje, u rangu od blagih do ozbiljnih zdravstvenih poremećaja koji zahtijevaju hitnu medicinsku njegu. Kada isključite okruženje kao faktor koji utiče na znojenje, zakažite pregled kod liječnika kako biste utvrdili zašto patite od preznojavanja tokom noći.

Hiperhidroza

Hiperhidroza se može javiti i kod žena i kod muškaraca. To je stanje koje karakteriše obilno znojenje, bez očiglednog zdravstvenog uzroka.

Osobama koje pate od hiperhidroze, preporučuje se izbjegavanje stvari koje mogu ativirati pojačano znojenje, a to su: kofein, začinjena hrana, cigarete i alkohol.

Kada idete na spavanje, obucite nešto lagano i prozračno, prohladite spavaću sobu. Razriješite sve brige i stres prije nego što legnete, jer se on taloži u organizmu tokom dana i može aktivirati znojenje tokom noći.

Da biste održali i unutrašnjost organizma na normalnoj temperaturi, u toku dana, popijte barem osam čaša hladne vode.

Nizak nivo testosterona

Muškarci koji imaju smanjen nivo testosterona mogu patiti od noćnog znojenja. Kako muškarac stari, nivo testosterona postepeno opada, dok ne uđe u andropauzu, koja je u suštini muški ekvivalent za menopauzu.

Noćno znojenje je samo jedan od mnogih simptoma koji se javljaju u andropauzi. Kako bi se smanjili ovi simptomi, većina muškaraca odlučuje se za hormonsku terapiju.

Noćno znojenje je čest slučaj među muškarcima koji imaju smanjen nivo testosterona zbog terapije za rak prostate.

Limfom

Limfom je vrsta raka koja napada limfni sistem. Pošto limfom utiče na imuni sistem, može izazvati obilno znojenje tokom noći kao i svrab na koži, umor i jezu.

Infekcije disajnih puteva

Neke respiratorne infekcije mogu izazvati noćno znojenje kod žena i muškaraca. Doduše, one se često preskaču kao mogući uzročnici ovog problema. Ali, upala pluća može izazvati povišenu temperaturu, jezu, kao i znojenje.

Epstajn-Barov virus, koji je uzročnik mononukleoze, takođe može izazvati noćno znojenje.

 Kako zaustaviti noćno znojenje kod muškaraca

1. Održavajte temperaturu spavaće sobe prohladnom i dok spavate – poslužite se ventilatorom ili otvorite prozor. Prije nego što zaspite, čak i ako vam je hladno, izbjegavajte položaj fetusa (nemojte se sklupčati).

2. Spavajte u laganoj odjeći koja ‘diše’ i birajte posteljinu koja hladi. Izbjegavajte flanel i druge materijale koje su guste i teške

3. Istuširajte se prije spavanja hladnom vodom.

4. Prije spavanja ne pijte alkohol i topla pića poput čaja. Obje varijante utiču na porast tjelesne temperature.

 Izbor večere

Pogrešan izbor jela za večeru utječe na znojenje tokom sna. Za večeru, nemojte jesti ništa ljuto ili začinjeno jer ćete tako podići tjelesnu temperaturu i uzrokovati noćno znojenje.

Generalno se hrana prije spavanja ne preporučuje osobama koje pate od noćnog znojenja jer varenje podiže tjelesnu temperaturu, što može podstaći znojenje. Također bi trebalo izbjegavati kiselu hranu – citrusno voće, paradajz, kisele krastavce, kao i bijeli šećer.

 Izbor lijekova

Pročitajte kakve nuspojave imaju lijekovi koje pijete. Neki antipiretici- salicilati i acetaminofen, na primjer, kao i antihipertenzivi i fenotiacini mogu izazvati noćno znojenje kod muškaraca.

Konsultujte se sa svojim liječnikom ako lijekovi koje uzimate izazivaju noćno znojenje, možda vam može prepisati neke druge.

Vježbe i ljubav

Vježbajte prije podne ili popodne, a nikako uveče. Trening prije spavanja može izazvati noćno znojenje. Slično tome, i vođenje ljubavi se ne preporučuje u vrijeme pred spavanje.

Upozorenje

Ako ništa od preporuka iz ovog teksta ne djeluje, pođite na lijećnički pregled. Noćno znojenje, u rijetkim slučajevima, može biti indikator neke ozbiljne bolesti, poput infekcije, ili čak raka.

prijedor24h