U Banjaluci će se danas održati niz manifestacija kojim se obeležava 9. januar, Dan RS, među kojima su i svečani defile, Svečana akademija i prijem u Predsedništvu RS.

 Vladu Srbije na obeležavanju Dana Republike Srpske danas će u Banjaluci predstavljati potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

11.00 – Srbi iz Federacije BiH čestitali 9. januar, Dan Republike. Inicijativni odbor krovne organizacije Srba u Federaciji BiH čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Narodnoj skupštini i građanima Dan Republike sa željom da Srpska napreduje na ekonomskom, političkom i demokratskom putu, te da bude garancija Srbima u FBiH.

10.40 – Povodom 9. januara, predsednik RS Milorad Dodik uručuje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike.

Dodik je istakao da mu je posebno drago što je orden uručen i Tomislavu Nikoliću, koji je, kako je naveo, kao predsednik Republike Srbije učinio mnogo za odnose Srbije i Republike Srpske.

FOTO: RTRS

Olikovanje je dobio i Hans Kristijan Štrahe, vicekancelar Austrije.

FOTO: RTRS

Orden je uručen i Emiru Kusturici, proslavljenom reditelju.

Odlikovana su i brojna uruženja i pojednicni.

10.15 – Srpske trobojke vijore se ulicama Banjaluke, čak 2.500 zastava postavili su nadležni u širem centru grada, ali proslavi su se masovno priključili i građani koji su zastave okačili na balkonima kuća i zgrada. Opširnije o tome OVDE.

FOTO: RTRS/ DEJAN POPOVIĆ, RTRS/ NIKOLA, RTRS/ GORAN TODOROVIĆ

10.00 – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na čestitki povodom Dana Republike Srpske i, kako je naglasio, svemu što čini na dobroj i uspešnoj saradnji između RS i Srbije. Opširnije o tome OVDE.

09.00 – Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Ispred hrama okupio se veliki broj vernika kako bi pozdravili patrijarha Irineja.

Liturgiji prisistvuju premijerka RS Željka Cvijanović, kao i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina. Njima se pridružio i predsednik RS Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je Srpska država jer ima teritoriju, narod, demokratsku vlast, pokazala se kao ekonomski i politički održiva, poštuje međunarodne standarde i ugovore i jedino što nema-je mjesto u UN.

“Veoma je važno da obeležimo 9. januar koji je istorijski datum od značaja za slobodu srpskog naroda na ovim prostorima. Srpska je nastala voljom srpskog naroda koji poštuje i druge narode koji ovde žive”, istakao je Dodik.

Proslavi će prisustvovati i ministar odbrane Aleksandar Vulin, saopĹĄtio je kabinet ministra odbrane, u kojem se navodi da će Vulin u Predsedničkoj palati prisustvovati dodeli odlikovanja Tomislavu Nikoliću.

Nikolić koji je prisustvovao obeležavanju prošle godine kao predsednik Srbije, biće u Banjaluci i ove godine, a biće mu uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Povodom Dana Republike juče su na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci položeni venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS saopštilo je juče da preduzima pojačane bezbednosne mere povodom proslave 9. januara i pozvalo sve građane da Dan Republike proslave u miru i dostojanstveno.

Srpska 9. januar spremno dočekuje, proslavu obezbeđuje 700 policajaca

Sve je spremno za obeležavanje Dana Republike Srpske. Za 26. rođendan su se pripremali gotovo svi – od pripadnika MUP, učesnika svečane akademije, pa do građana. Misija je svima ista – 9. januar proslaviti ponosno i dostojanstveno.

Baš kako glasi i slogan obeležavanja Dana Republike, pripadnici MUP svečanim su korakom uvežbavali defile. Iako je reč samo o probi, brojni građani pratili su ih u glavnoj banjalučkoj ulici.

Kurir.rs/ RTRS/ Tanjug

Foto: RTRS