Prijedoru će 19. januara biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Sani, za koje se do sada prijavilo četrdesetak zainteresovanih plivača.Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je nakon današnje sjednice Organizacionog odbora manifestacije da je Bogojavljenje veliki pravoslavni praznik i da je želja organizatora da bude obilježen dostojanstveno.

“Nakon više decenija obnovili smo tradiciju bogojavljenske litije i plivanja za Časni krst, želimo da i ove godine, peti put obilježimo dostojanstveno ovaj praznik i onako kako to dolikuje pravoslavnoj vjeri”, rekao je Maletić.

On je potvrdio da će plivanju za Časni krst prethoditi liturgija u Crkvi Svete Trojice i bogojavljenska litija gradskim ulicama.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je građane Prijedora, vjernike i sve ljude dobre volje da učestvuju u svečanoj litiji i prisustvuju plivanju za Krst časni.

Član Organizacionog odbora Igor Suvajac rekao je da su prijave u toku i da već ima četrdesetak zainteresovanih plivača.

“Svi zainteresovani za plivanje na Bogojavljenje treba da se prijave do 18. januara kada ćemo formirati završni spisak”, rekao je Suvajac.

Iz Organizacionog odbora najavljeno je da će u programu njegovanja bogojavljenskog običaja učestvovati kulturno-umjetnička društva “Doktor Mladen Stojanović” i “Kozara”, Hor “Vila”, vojni i policijski oficiri, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji događaja su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava.

Danijel Drljača pobjednik je četiri prethodna plivanja za Časni krst.

VIDEO: ELTA TV