Bosna i Hercegovina nalazi se na 51. mjestu po jačini pasoša, sudeći prema Henley Passport indeksu, te se s njim može putovati u 105 zemalja bez vize.

Njemački pasoš je petu godinu zaredom najjači na svijetu, a određuje se prema tome u koliko zemalja građani jedne zemlje mogu slobodno da putuju, odnosno bez vize. Njemačka je ponovo zauzela prvo mjesto, a od ove godine Nijemci mogu slobodno da putuju u 177 zemalja na svijetu!

Na drugom mjestu našao se Singapur, čiji građani bez vize mogu putovati u 176 zemalja, a treće mjesto zauzima čak osam zemalja – Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija, čiji građani mogu slobodno putovati u 175 država.

Četvrto mjesto zauzimaju Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Švicarska i Španija.

Srbija se nalazi na 41. mjestu i bez vize može posjetiti 119 zemalja, Crna Gora 48. mjesto dijeli sa Rusijom i može posjetiti 110 država, a Hrvatska je najbolje rangirana u regionu i nalazi se na 21. mjestu, a ne treba joj viza za čak 155 zemalja.

Na samom dnu liste našli su se građani Sirije, Iraka i Afganistana koji bez vize mogu putovati u tek dvadesetak zemalja.

Avaz