Бањалука - Милован Каракаш - штрајк глађу

Milovan Karakaš iz Dervente koga je Kantonalni sud u Bihaću osudio na dvije i po godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Sanskom Mostu 1992. godine stupio je danas u štrajk glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, zahtijevajući da mu bude omogućeno pravo na istinu i obnovu sudskog postupka.

Karakaš je rekao Srni da traži da mu se omoguće prava koja mu pripadaju kao optuženom, a koja predviđaju da mu bude uručena presuda Vrhovnog suda Federacije BiH /FBiH/ i omogućena žalba po toj presudi.

“Tražim da mi se omogući pravo da budu saslušani moji svjedoci, kao i pravo na istinu koju sud ne prihvata, jer je prema sudu akcija `Koridor` bila u maju 1992. godine, a ne u junu i julu 1992. godine kada se zaista i dogodila”, istakao je Karakaš.

On kaže da nije dobio presudu Vrhovnog suda FBiH i da ga predsjednik Osnovnog suda u Derventi Zijad Grbić “protivno zakonu gura u zatvor”, kršeći njegova osnovna ljudska prava.

“Hag nije ništa što su sebi za pravo dali Bošnjaci. Zar ovo nije osveta Bošnjaka nad srpskim borcima i invalidima?”, upitao je Karakaš.

Predsjednik Osnovnog suda Derventa Zijad Grbić rekao je ranije Srni da su od Kantonalnog suda Bihać dobili naređenje da bude izvršena zatvorska kazna od dvije i po godine nad osuđenim Milovanom Karakašom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva preuzetog iz Krivičnog zakona SFRJ.

Grbić kaže da im je Kantonalni sud Bihać priložio pravosnažnu presudu sa klauzulom pravosnažnosti od 19. maja 2017. godine, te presudu Vrhovnog suda FBiH od 30. novembra 2017. godine kojom je potvrđena presuda suda u Bihaću.

Kantonalni sud u Bihaću osudio je Karakaša 19. maja 2017. godine na dvije godine i šest mjeseci zatvora, stavljajući mu na teret izvršenje krivičnog djela ratni zločina nad civilima.

Karakaš je osuđen da je sa još trojicom Srba navodno fizički zlostavljao Zikriju Bahtića koji je pri tom zadobio mnogobrojne povrede zbog kojih nije mogao da hoda, niti da govori.

Srna