Bošnjačka strana sa centrom u Sarajevu i zapadne strukture “stoje” iza priče o paravojnim formacijama u Republici Srpskoj, izjavio je Srni istoričar iz Instituta za noviju istoriju Srbije Aleksandar Raković.

“To podmeću ovi iznutra, to su Bakir Izetbegović i njegove strukutre, i zapad. Dakle, sve strane agenture koje djeluju u BiH”, rekao je Raković.

On je istakao da je u stvari riječ o glupostima, besmislicama, da Republika Srpske ima regularne policijske snage koje nisu paravojne, te da je potrebno utvrditi, ako je to moguće, ko tačno “stoji” iza te priče.

“Možda nećemo moći da utvrdimo tačno iz koje kuhinje je to skuvano, ali znamo odakle vetar duva. Nema tu puno izbora. Ne stoji Srbija, ne stoji Rusija, ne stoji ni Hrvatska, ona će se uklopiti u to. Znamo ko može da stoji, ili Bošnjaci ili Zapad ili zajedno”, naveo je Raković.

Raković je naveo da oni, koji kreiraju priču o paravojnim formacijama, žele da nanesu štetu Republici Srpskoj, koja mora da se odbrani, ali ne sama već zajedno sa Srbijom.

“To moramo veoma promišljeno da radimo i ustanovimo ko su kreatori, što je veoma važno. Za to treba neko vreme, ako do sada nismo ustanovili ko su kreatori, i da onda, kada ustanovimo, razmislimo kojim putevima ćemo ići, koja je strategija, koja je taktika i koji su zaključci borbe protiv tih kleveta”, kaže Raković.

Raković je naglasio da ne treba imati nikakve iluzije da onaj ko kreira tu priču ima dobre namjere prema Srbima u Republici Srpskoj ili Srbiji, ali da planeri na zapadu ili u Federaciji BiH moraju da razumiju da je to jedan narod i da će u svakom slučaju biti jedni uz druge.

On je podsjetio da je Izetbegović krajem prošle godine davao zapaljive izjave o tome da je spreman na vojni sukob i sa Srbima i sa Hrvatima, te da je to način da se on opravdava zbog svojih ratnohuškačkih izjava.

Raković smatra da će se u svim ključnim momentima, a jedan od njih je proslava Dana Republike Srpske, pojavljivati takvi napisi i izveštaji koji iznova krivicu svaljuju na Srbe i Ruse, te da pravi planer događaja u stvari pokušava da svali krivicu na onoga koji može postati žrtva.

On je naveo da to dolazi i iz kuhinje koja možda sprema dolazak veoma neprijatnog čovjeka za ambasadora SAD u BiH Brajana Hojt Јia.

Raković kaže da su mu Srbi iz Crne Gore pričali da je Hojt Јi, koji je bio politički oficir u konzulatu u Podgorici, njeguje mržnju prema Srbima kakva se može porediti samo sa mržnjom koju su, kako je naveo, imali Јure Francetić i drugi ustaški krvnici.

On je podsjetio da je Hojt Јi političku karijeru počeo u kabinetu Havijera Solane 1998. i 1999. godine, kada je on bio na čelu NATO pakta, u vrijeme kada je pravljen scenario za bombardovanje Savezne Republike Јugoslavije i kada je bombardovana.

“On je formatiran kao čovjek koji prema Srbima ima ogromnu netrpeljivost i smatra ih neprijateljem”, zaključio je Raković.

Izvor: SRNA/RTRS