Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović današnjom izjavom o tome kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa apelacijom na set zakona o akcizama, potvrdio da kontroliše i utiče na donošenje odluka u toj instituciji.

– Skandalozno je da član Predsjedništva BiH direktno prizna da unaprijed zna kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH – rekla je Pandurevićeva Srni.

Ona kaže da bi Izetbegović, kao bivši poslanik, trebalo da zna da parlament usvaja zakone na tri jezika i da ti zakoni moraju da budu u identičnom tekstu.

– Ne znam kako on može da objasni da smo mi na tri jezika usvojili zakone u dvije različite verzije. Koji to Ustavni sud može reći da je to u skladu sa ustavno-pravnim sistemom – upitala je Pandurevićeva.

Ona ističe da je Izetbegović direktno priznao da kontroliše i utiče na Ustavni sud BiH i da zna kakve će biti njegove odluke.

– Ako je nešto i uspio, onda je to da je dio bošnjačkih političara okrenuo protiv Ustavnog suda BiH. Na tome mu hvala u ime Republike Srpske – rekla je Pandurevićeva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Zenici da očekuje da će Ustavni sud BiH odbiti apelaciju grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa setom zakona o akcizama.

Komentarišući činjenicu da je Ustavni sud BiH primio ovu apelaciju, Izetbegović je ocijenio da od toga “nema ništa”.

Apelacijom grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osim zahtjeva za obaranje seta zakona, nalazi i zahtjev za privremenu suspenziju tih zakonskih rješenja.

Izvor: SRNA/RTRS