U 2017. godini na području Prijedora, u obrazovanje je uloženo više od dva miliona maraka. Neki od projekata još su u toku. Dio novca predstavljaju donatorska sredstva dok je grad Prijedor za obrazovanje u 2017. godini izdvojio više od milion maraka.

Cilj je postizanje boljih uslova u oblasti obrazovanja i izvođenje kvalitetnije praktične nastave u srednjim školama.

Mašine za rad u drvoprerađivačkoj, metalnoj industriji, softveri i računari, te mašine za proizvodnju, samo su dio opreme koja je već u praksi donijela rezultate.

“To pokazuju i rezultati učenika koji su bili na takmičenjima na nivou BiH, odnosno, gdje su učestvovala 74 učenika. Naši učenici su na tom mjestu, na tom takmičenju, dobili drugo mjesto”, rekao je profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prijedoru Goran Aničić.

Posredstvom Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora, 435 hiljada maraka uloženo je u opremanje kabineta praktične nastave u Mašinskoj, Elektrotehničkoj i Poljoprivrednoj školi u Prijedoru. Ovo su donatorska sredstva Vlade Švajcarske. Dio opreme finansirala je i međunarodna Organizacija rada sa 65 hiljada maraka.

“Učenici će moći da zadovolje potrebe tržišta rada i moći će kad se zapsole da odmah koriste mašine koje će biti u tim preduzećima, jer im to neće biti novo”, ističe direktor Mašinske škole u Prijedoru Dijana Šobot.

Posredstvom agencije “PREDA”, koja je produžena ruka gradske uprave, osim u opremanje srednjih škola, značajna sredstva su uložena i u edukaciju profesora, učešće na takmičenjima, seminarima i drugim aktivnostima. Nije izostavljeno ni obrazovanje odraslih. Pojedini projekti su u toku.

Koordinator projekata iz oblasti društvene djelatnosti Agencije za ekonomski razvoj “PREDA” Prijedor Milena Gnjatović Simatović kaže:

“Otprilike vrijednost tih realizovanih projekata, odnosno projekata koji su u realizaciji u toku 2017./2018 godine je oko 900 hiljada konvertibilnih maraka”.

Ministarstvo za ekologiju i građevinarstvo u rekonstrukciju prijedorske Gimnazije uložilo je 400 hiljada maraka. Bolje obrazovanje i školovanje kvalitetnih kadrova, cilj je i Gradske uprave. Milionska sredstva u 2017. godinu, za oblast obrazovanja, planirana su iz gradske kase. Za materijalne troškove srednjih škola, stipendije za srednjoškolce i studente, i jednokratne novčane pomoći studentima. Sredstva su obezbijeđena i za takmičenja, ekskurzije , a nije izostalo ni sufininasiranje projekta u osnovnim školama.

“Što u ukupnoj stavci iznosi oko milion 483 hiljade maraka, Ovo što govorim je plan. Nije u potpunosti razriješeno jer nisu svi stigli računi o ovim potrebama”, dodao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Poboljšati uslove školovanja i na taj način dobiti kvalitetnu i bolje plaćenu radnu snagu, osnovni je cilj nadležnih. Ulaganja u obrazovanje na području Prijedora neće izostati ni u 2018. godini.

RTRS