Planina Kozara iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjeta. Zimska sezona na ovoj planini uveliko je u toku. Zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, sezona skijanja počela je nedavno, obezbijeđeni su i topovi za pravljenje vještačkog snijega, pa se u narednom periodu očekuje i veća posjeta skijaša.

Netaknuta priroda i čist vazduh tokom čitave godine privlače turiste na Kozaru. Željno iščekivani prvi snijeg koji je nedavno pao na “krajiškoj ljepotici”, okupio je brojne ljubitelje zimskih sportova. Ipak, za prave spustove moraće da sačekaju još malo.

“Prelijepo je ovdje. Malo nam vrijeme ne ide na ruku, kiša je padala, zatvorena je staza, pa što se kaže, penzionerski, malo se spuštamo, zagrijavamo noge”, rekao je Boris Hvala iz Banjaluke.

Obezbijeđeni su topovi za pravljenje vještačkog snijega, koji bi ljubiteljima skijanja narednih dana trebalo da obezbijede neophodan komfor.

Na raspolaganju skijašima su dvije staze dužina 600 i 900 metara, dok oni najmlađi skijaši svoje prve skijaške korake mogu da naprave na dječijoj stazi dužine 300 metara.

Najmlađi su se najviše obradovali prvom ovogodišnjem snijegu.

“Ovdje je lijepo, pogotovo u motelima. Hrana je dobra i staze su lijepe”, izjavio je Omar Delić iz Bihaća.

Mnogi su danas na Kozaru došli i da bi uživali u šetnji planinskim stazama. Broj domaćih i stranih turista koji posjećuju Kozaru veći je iz godine u godinu. Tokom prošle godine Kozaru je posjetilo 128 hiljada ljudi.

“Nama je svakako cilj da zadržimo onu prethodnu godinu i da se ne vraćamo unazad, pa za očekivati je da i ove godine imamo brojku od tih 120 hiljada”, istakao je direktor NP “Kozara” Dragan Rončević.

U toku su i pripreme za dvanaestu turističko-privrednu manifestaciju “Dani zime na Kozari” koja će na ovoj planini biti održana 3. i 4. februara, s ciljem promocije turističkih potencijala Kozare.

RTRS