Stranka demokratske akcije /SDA/ optužila je Socijaldemokratsku partiju BiH /SDP BiH/ i Demokratski foront /DF/ da prizivaju haos i anarhiju u Federaciji BiH /FBiH/.

Iz SDA navode da su SDP i DF, kada su saznali da je zakazana sjednica federalnog Parlamenta o PIO-u i boračkim zakonima, namjerno za dan ranije zakazali sjednicu Predstavničkog doma na kojoj će biti raspravljano o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

“Namjera im nije usvajanje Izbornog zakona, već pokušaj blokade i izazivanje haosa u FBiH. Ove stranke su do sada u više navrata pokazale da njihov cilj nisu reforme, već uskostranački interesi kroz jeftino politikantstvo”, navodi se u saopštenju.

Iz SDA navode da su im penzioneri, prava boraca, stabilni budžeti i evropski put BiH “puno važniji od izmjena Izbornog zakona”, te da SDP i DF “ovakvim ponašanjem nisu opozicija SDA već interesima penzionera i boraca”.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra bi trebalo da se izjasni o Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH čiji su predlagač poslanici DF-a i SDP-a BiH. Nakon što se rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH oglušilo na zahtjeve za sazivanjem vanredne sjednice, klubovi poslanika SDP-a i DF-a samoinicijativno su uputili parlamentarcima poziv na sjednicu.

Izvor: SRNA/RTRS