Ubistvo Olivera Ivanovića dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je Stejt department upozorio na moguće terorističke napade u Srbiji i BiH, proglasivši drugi, od moguća četiri nivoa opasnosti.

Mogu li se očekivati nove nestabilnosti, i da li velike sile žarište hibridnog rata sa Bliskog istoka usmjeravaju na Balkan.

Da posljednja upozorenja Stejt departmenta treba shvatiti ozbiljno, posebno nakon ubistva Olivera Ivanovića, smatra Miroljub Јeftić, urednik časopisa “Politikologija religije”. Kaže da su Amerikanci dosad izbjegavali da govore o potencijalnim terorističkim napadima na ovim prostorima, iako znaju da se kampovi za obuku terorista nalaze i na Kosovu i u BiH.

Miroljub Јevtić, urednik časopisa “Politikologija religije” smatra da su to stvari koje treba ozbiljno uzeti u obzir, pogotovo što postoji bezbroj informacija i akata, koji su dovodili do svega ovoga što spominje Stejt department u svom izvještaju.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić ističe da najnovija upozorenja ne donose ništa novo, ali nisu jasno navedeni pravi uzroci mogućih terorističkih napada. Umjesto toga, propagandnim ratom i kampanjom protiv institucija na sjeveru Kosova i u Republici Srpskoj, vodi se hibridni rat, koji se premješta sa Bliskog istoka na Balkan. Krajnji cilj je, kaže, destabilizacija ovih prostora, kako bi se spriječilo prodiranje ruskog uticaja.

“Mi možemo očekivati i atentate i razne načine širenja lažnih vijesti, performansa, pa čak i pokušaja animiranja mladih u smislu nekih protesta zbog izmišljenih prilika”, navodi Ćeranić.

Dodaje da je i priča o stvaranju paravojnih formacija u Srpskoj dio hibridnog rata, i da se na taj način zapravo skreće pažnja sa glavnog bezbjednosnog problema – radikalnih islamista, posebno povratnika sa sirijskog ratišta.

Sličan je stav i eksperta za borbu protiv terorizma, Dževada Galijašević.

“Sve je to način da se terorističkim organizacijama stvori manevarski prostor da mogu izvoditi određene akcije”, rekao je Galijašević.

U upozorenju Stejt departmenta, objavljenom 10. januara, navodi se da teroristi mogu da napadnu uz malo ili nikakvo upozorenje, javna mesta, na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Nedugo nakon ovog upozorenja uslijedio je atentat na Olivera Ivanovića.

Podsjećamo, upravo na moguća politička ubistva, i to u režiji zapadnih obavještajnih krugova, upozoravali su i iz ruske Federalne službe bezbjednosti.

RTRS