Visoki sudski tužilački savjet BiH prihvatio je Informaciju Radne grupe o Nacrtu izmijenjene Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina.

Ukoliko entitetske vlade i vlada Brčko Distrikta, Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH, prihvate ponuđene izmjene, krajnji rok za procesuiranje svih predmeta ratnih zločina biće produžen do 2023. godine Za Republiku Srpsku to je nova nada da će konačno biti procesuirani ratni zločini nad Srbima.

Suđenja za ratne zločine u BiH trebalo bi da budu okončana do 2023. godine. Strategijom za rješavanje tih predmeta koja tek treba da dobije “zeleno” svjetlo predviđeno je da se manje složeni slučajevi sa Suda i Tužilaštva BiH spuste na entitetsko pravosuđe.

“Dali smo rok da se do tada završe složeni i manje složeni predmeti, ali to ne znači da se ne mogu završiti sljedeće godine. Trebalo je odavno manje složene predmete spustiti na entitete, a složene ovdje ostaviti i završili bi se odavno”, rekla je Ružica Јukić, potpredsjednik VSTS BiH.

Saznajemo da će blizu 500 predmeta ratnih zločina po poznatom izvršiocu u BiH tužilaštvu, najmanje 200 biti ustupljeno entitetskim pravosudnim institucijama. Strategija predviđa da se ostatak od 300 najsloženijih slučajeva ratnih zločina na Tužilaštvu i Sudu BiH prioritetno rješava.

“Uvijek stavljam dozu opreza, jer se radi o Sudu i Tužilaštvu BiH, trebalo bi da budu procesuirani jer najsloženiji slučajevi do sad nisu, a odnose se na zločine nad Srbima i zato je ova prioritetizacija predmeta jako bitna”, ističe Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Osim određivanja prioriteta nad predmetima ratnih zločina, Strategija predviđa formiranje Nadzornog tijela koje će imati mehanizme za pojačanu kontrolu i eventualno kažnjavanje tužilaca koji ne rade predano na predmetima ratnih zločina.

“Nadzorno tijelo koje nadgleda provođenje Strategije, kada utvrdi da se određeni ciljevi i mjere ne sprovode, može da podnese zahtjev za disciplinsko kažnjavanje tih lica, što znači da smo uveli sistem kontrole i eventualnog kažnjavanja”, dodao je Kojić.

Nadu da će ratni zločin nad Srbima u Podrinju ili predmeti Dudaković, Mrkonjić Grad i drugi konačno biti procesuirani, budi činjenica da su u Nadzornom tijelu i dva člana iz Republike Srpske i da će prije usvajanja ove Strategije svoje mišljenje dati Vlada Srpske i nevladine organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

RTRS