Predsjednik Udruženje “Јasenovac-Donja Gradina” iz Banjaluke Saša Aćić ocijenio je da pokušaj Hrvatske da spriječi održavanje izložbe o Јasenovcu u sjedištu UN predstavlja nastavak politike minimiziranja genocida i Holokausta.

– Dobro je da se ova izložba održava u sjedišti UN. Udruženje već 15 godina radi na tome da se sagledaju razmjere zločina počinjenih na prostoru Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu – rekao je Aćić.

On je najavio da će u maju u Banjaluci biti održana 7. Međunarodna konferencija o Јasenovcu koja će okupiti veliki broj stručnjaka i naučnika koji su svoj životni vijek posvetili “fenomenu Јasenovac i Donja Gradina”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svečano će danas u sjedištu UN u Njujorku otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu “Јasenovac – pravo na nezaborav”.

Ovo je prva izložba međunarodne “GH7” ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u UN nakon Drugog svjetskog rata.

Glavni cilj izložbe je njegovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Јasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatska je na sve načine pokušala da spriječi izložbu o Јasenovcu u sjedištu UN, ali je odustala kada je lično generalni sekretar te organizacije Antonio Guteres odobrio postavku o ustaškim zločinima nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Prema informacijama Večernjih novosti, za zvanični Zagreb bila je sporna fotografija katoličkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je dio izložbene postavke.

Izvor: SRNA/RTRS