Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će u Ujedinjenim nacijama u Njujorku otvoriti izložbu “Јasenovac – pravo na nezaborav”, poručuje da izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se zločini “zaborave i izbrišu”.

Dačić smatra da je veoma bitno da se “u jednom opštem pokretu koji se zalaže za relativizaciju zločina, rehabilitaciju zločinaca i, samim tim, za opravdanje zločina, još jednom istaknu zločini koji ne smiju da budu zaboravljeni”.

“Zločini koji su doveli do toga da na stotine hiljada ljudi izgubi svoje živote, zločini koji su bili protiv određenih naroda, protiv određene rase. Ova izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i da se to izbriše”, rekao je Dačić.

Zato je, kako objašnjava, izložba nazvana “Јasenovac – pravo na nezaborav”, odnosno pravo na sjećanje na Holokaust i genocid koji se dogodio u koncentracionom logoru Јasenovac.

Dačić je ukazao i da je jedna država u UN pružala veliki otpor zbog organizovanja izložbe.

S druge strane, ministar je zahvalio preživjelim logorašima koji su došli na izložbu.

“Јasenovac jedini logor kojim nisu upravljali nacisti” 

“Ovo će biti prilika da cio svijet sazna pojedinosti ovde u sjedištu međunarodne organizacije jer je koncentracioni logor Јasenovac bio jedini logor u Evropi koji nije bio pod nacističkom upravom. Njime su upravljale ustaše”, rekao je Dačić.

Kako je dodao, dok je u drugim koncentracionim logorima pod upravom nacista “smrt na neki način bila stavljena pod fazu industrijalizacije, odnosno nepoistovećivanja onih koji vrše zločine sa žrtvama”, u Јasenovcu se “po bestijalnosti i načinu ubijanja” ispoljavala mržnja prema ljudima.

Zato su, naglasio je Dačić, najveće žrtve bili Srbi, Јevreji i Romi.

“Želja je da se ovo ne zaboravi i da se ne dozvoli bilo kakva relativizacija i rehabilitacija zločina”, poručio je Dačić.

“Izložba koja će biti otvorena u ponoć po srpskom vremenu posvećena je Holokaustu i genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac i u drugim logorima smrti koji su se nalazili na teritoriji bivše Nezavisne Države Hrvatske”, dodao je Dačić.

Predavanje o Јasenovcu

Dačić je ranije prisustvovao predavanju “Јasenovac – Aušvic Balkana”, koje je održao prof. dr Gideon Grajf.

Gideon Grajf je glavni istoričar Instituta za istraživanje i dokumentovanje Holokausta “Šem olam” iz Izraela, svjetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Јasenovac i zonderkomandose.

Profesor Grajf je direktor izložbe “Јasenovac – pravo na nezaborav”.

Izložba “Јasenovac – pravo na nezaborav” prva je izložba međunarodne ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovečanstva i globalnih napora UN u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sjećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Јasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svjetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Јasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obilježavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Izvor: Tanjug