Okrugli sto o temi “Djeca u medijima” održan je danas u Banaluci, u organizaciji Radio televizije Republike Srpske. Cilj ovog skupa bio je davanja podrške stručne javnosti medijima, kako bi se ostvario najbolji interes djeteta u društvu, a razmatrana je i dostupnost sadržaja za marginalizovane i ranjive grupe djece, ali i odraslih.

U okviru okruglog stola “Djeca u medijima” razgovarano je i o tome da li su djeca adekvatno zastupljena u medijima, u smislu obima i načina zastupljenosti, učešća tema relevantnih za djecu i učešću djece kao stvaralaca dječijih programa. Viši stručni saradnik u Odjeljenju za strateški razvoj RTRS-a, Tanja Šokčević podsjetila je da ovo nije prvi put da RTRS organizuje događaje u kojima su u fokusu djeca.

U izvještavanju o djeci prvenstveno treba da se vodi računa o najboljem interesu djeteta, a podjednako je važno i njegovo pravo na mišljenje, stav je ombudsmana za djecu Srpske, Dragice Radović.

Šef Odjeljenja Unicefa BiH za komunikacije Nela Kačmarčik Maduna smatra da je vrlo tanka linija između zaštite privatnosti i promocije učešća djeteta u medijima.

“Treba voditi računa o tome da kreatori medijskih sadržaja nisu samo profesionalni mediji, novinari i producenti, koji podliježu nekoj vrsti regulative, već da mediji predstavljaju i sve ono što se dešava na društvenim mrežama, kada privatni kreatori medijskih sadržaja, a to smo svi mi, postavljamo sadržaje koji, možda, čak i ugrožavaju prava djeteta”, istakla je Kačmarčikova.

U radu ovog okruglog stola učestvovali su i predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda, banjalučkog Univerziteta i Regulatorne agencije za komunikacije.

RTRS