Većina nas ima neku omiljenu pozu za spavanje, ali većina nas ne zna i da položaj u kojem spavamo može da utiče na opšte zdravlje.

Holistički ekspert dr Ron Erlih da je spavanje jako vežno jer utiče na fizičko, mentalno i emocionalno stanje osobe i da je ono osnova opšteg zdravlja. I nije važan samo kvanitet, već i kvalitet sna, a za to je važno i u kom položaju spavate.

Na stomaku

Dr Erlih kaže da je spavanje na stomaku najgore. Stručnjak kaže da su pri spavanju u ovom položaju mišići vrata i vilice napeti, zglobovi su izduženi, a takođe je i donji deo karlice blago “uvrnut”.

“Zamislite kako uvrtanjem cedite mokar peškir – to manje-više radite svojim mišićima i tetivama kada spavate na stomaku. Takođe, ovaj položaj može da vam oteža disanje dok spavate”, kaže on.

Na leđima

“Spavanje na leđima je malo bolje, ali ponekad može da se javi problem sa disanjem jer jezik može da ‘zapadne’ pozadi i blokira disajne puteve. Zbog toga se ponekad javlja hrkanje ili apnea spavača, a to može da utiče na mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i da bude pretnja po život”, objašnjava lekar.

Na boku

Pošto spavanje na stomaku i na leđima nije baš dobro, možete da pretpostavite da je onda najbolje da spavate okrenuti na stranu.

Ovaj položaj je najbolji zato što jastuk daje dovoljnu potporu glavi i vratu, a preporučljivo je i da u krevet stavite još jedan jastuk na koji ćete nasloniti nogu – ona koja ne dodiruje dušek.

U ovoj pozi ništa ne blokira disajne puteve, a takođe je ovaj položaj tela bolji i za varenje, posebno ako ste okrenuti na levu stranu, zbog mesta na kojem jednjak ulazi u stomak.

Mondo