Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je pokušaj Zagreba da spriječi izložbu o Јasenovcu u sjedištu UN u Njujorku, jedan od brojnih dokaza da je današnjoj Hrvatskoj temelj zloglasna NDH koja je tokom Drugog svjetskog rata počinila genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima.

Linta je ukazao da Hrvatska posebno nastoji da rehabilituje ratnog zločinca kardinala Alojzija Stepinca, koji je sa velikim djelom katoličkog sveštenstva aktivno učestvovao u nezapamćenom zločinu nad Srbima.

– U Hrvatskoj se od dolaska Franje Tuđmana na vlast prećutno ili otvoreno vodi politika rehabilitacije genocidne NDH, što potvrđuje niz primjera, kao što su odlazak hrvatskih zvaničnika u Blajburg, gdje polažu cvijeće ubijenim ustašama na spomen-ploču na kojoj se nalazi ustaška šahovnica, isplata penzija preživjelim ustašama i njihovim porodicama – naveo je Linta.

Podsjetio je  da hrvatski sabor nije usvojio deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kao i da je Hrvatska odbila da obilježi sva mjesta stradanja civila tokom Drugog svjetskog rata i obnovi više od 3.000 srušenih spomenika borcima NOB-a i žrtvama ustaškog režima.

Izvor: SRNA/RTRS