U sklopu akcije “Zadruga” koja već cijeli dan traje na području Kantona Sarajevo uhapšeno je ukupno 12 osoba, a pretresi na više lokacija, kao i hapšenja i dalje traju, potvrdila je za Faktor glasnogovornica sarajevskog Tužilaštva Azra Bavčić.

Konačan broj osoba obuhvaćenih istragom u ovom slučaju još nije poznat, ali kako Faktor saznaje iz izvora bliskih istrazi, među uhapšenima su Sanel (ranije Siniša) Đalić, zvani Simpo iz Sarajeva, kao i njegova supruga Enisa, vlasnici, odnosno direktori firme Leading d.o.o. (ranije S Leader d.o.o) Sarajevo.

Oni su, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, osumnjičeni da su preko ovih firmi (koje obavljaju djelatnost agencija za posredovanje u zapošljavanju), a u sklopu organizirane kriminalne grupe, koju su činili oni i njihovi saučesnici, u periodu od 2010. do hapšenja, oprali desetke miliona maraka.

Novac su, kako smo ranije objavili, prali putem sklapanja fiktivnih ugovora o zaposlenju.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična djela organizirani kriminal, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Pretresi na preko 30 lokacija i hapšenja osumnjičenih započeli su rano jutros pod nadzorom Tužilaštva KS, a u akciji učestvuju pripadnici MUP-a KS, SIPA-e, OSA-e, kao i inspektori Porezne uprave FBiH.

Supružnici Đalić su inače i odgovorne osobe u “Udruženju za unapređenje sporta 300”, u sklopu kojeg djeluju i powerlifting i bodybuilding klub i fitness centar “300” u sarajevskom naselju Čengić Vila.

Izvor: Faktor