Član Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović rekao je danas u Istočnom Sarajevu da Savez za promjene ne očekuje od predsjednika Republike Srpske da, kako kaže, širi govor mržnje, dijeli narod, sije strah i priziva rat.

“To ne bi trebalo da čini predsjednik Republike Srpske. Da Milorad Dodik tu fuknciju obavlja na dostojanstven način, što je očekivanje svih nas u Srpskoj, mi bi trebali da se ponosimo. Nažalost, mi moramo da se stidimo predsjednika Republike koji nas predstavlja na jedan loš način i šalje lošu sliku o cijeloj Republici Srpskoj”, mišljenja je Šarović.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, predstavnici Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH osudili su ponašanje predsjednika Republike i njegovu izjavu da su oni “poturice”.

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je sramno što ih je Dodik nazvao “poturicama”, navodeći da su se funkcioneri SDS-a Borislav Bojić i Dragan Mektić borili u ratu, da je NATO hapsio Mirka Šarovića, te da je njena majka provela 44 mjeseca u logoru “Silosu”, dok se, kako kaže, Dodik krio i odbio da potpiše peticiju da se brani sa slobode.

“Ovo što radi Milorad Dodik ima veze sa tim da on nema odgovor ni na jedno pitanje, da se ne bi pričalo o srpskoj nečasti i skandalu koji je napravio zbog čega je Republika Srpska dospijela na tapet cijele međunarodne zajednice, da se ne bi pričalo u kakvu je poziciju doveo Srpsku zbog toga, o propasti tri banke i Robnih rezervi i onome što je radilo Pravobranilaštvo i o brojnim kriminalnim aferama u Republici Srpskoj”, rekla je Pandurevićeva.

Ona je navela da zbog toga Dodik izmišlja neistine od kojih Savez za promjene mora da se brani.

Član Glavnog odbora SDS-a Dragan Mektić tvrdi da je predsjednik Srpske govorio neistine na medijima u Srbiji, te da nije istinu rekao ni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prenio tu “krivu” informaciju da je neko iz Sarajeva iz Saveza za promjene tražio hapšenje Dodika.

Mektić je ponovio da nije bilo zahtjeva za hapšenje, već samo za pravnu pomoć jer je “u jednom danu milion i po maraka iz Pavlović banke u Bijeljini Dodik prebacio na račun u Srbiji”.

“Mi smo, po zakonu, obavezni da provjerimo tu transakciju i samo smo to uradili”, dodao je Mektić, tvrdeći da je “Dodik od toga napravio konstrukciju da bi ispao žrtva i da se dira u Republiku Srpsku.

Prema njegovom mišljenju, Dodik “smišlja afere” jer ne smije da priča o ekonomiji, zapošljavanju, siromaštvu i tjera mladi svijet iz Republike Srpske.

Mektić je ponovio da su humanitarne organizacije koje su učestvovale na paradi u Banjaluci povodom Dana Republike “horde smrti koje treba da udaraju na Srbe”.

“Јedna trećina parade bila je kriminalizovana, a džip na čelu parade je vlasništvo jednog kriminalnog lica iz Bugojna. Mi hoćemo paradu časnih i poštenih, običnih ljudi”, rekao je Mektić.

Izvor: SRNA/RTRS