Uskoro bi se na nebu po drugi put u jednom kalendarskom mjesecu trebao pojaviti puni Mjesec, i to posebno blizu Zemlji. Kako bi stvar bila još zanimljivija, istovremeno će se događati i pomrčina Mjeseca.

Vjerojatno ste čuli za supermjesece i krvave mjesece, a možda i plave mjesece, a 31. januara moći ćete uživati u sva tri odjednom, piše Fox News.

Rijetka kombinacija 

Supermjesec je pojava kada je puni Mjesec bliže Zemlji i sjajniji nego što je to uobičajeno. Krvavi Mjesec naziv je za fenomen kada Mjesec postane crvenkaste boje dok prolazi kroz Zemljinu sjenu tokom lunarne eklipse.

Plavi Mjesec pak nema veze s bojom, već označava kada se u jednom kalendarskom mjesecu po drugi put pojavi puni Mjesec. Posljednji krvavi Mjesec dogodio se prije gotovo dvije godine, dok je posljednji plavi Mjesec bio vidljiv u Evropi još 1. decembra 1982. godine.

Pomračine Sunca

Za razliku od pomrčine Sunca, kada promatrači često moraju prijeći dalek put ako žele u potpunosti uživati u prizoru, pomrčinu Mjeseca možete promatrati s vlastiotog prozora. Prolaz Mjeseca kroz Zemljinu sjenu jednako je vidljiv sa svih mjesta unutar određene polutke gdje je Mjesec iznad lokalnog obzora.

Početak Mjesečeve pomčine počinje simultano za svakog gledatelja, te isto tako i završava, što je još jedna razlika u odnosu na pomrčinu Sunca, piše Space.

Mjesečevu se pomčinu može bez problema promatrati golim okom, ali pomaže imati dvogled, dok je preporučljivo koristiti i maleni teleskop. Sama pomrčina trajati će oko sat i 45 minuta.