Tim radio- mreže za opasnost, radio kluba “Kozar” iz Prijedora, obilježio je godišnjicu postojanja. Za prvi rođendan održali su prezentaciju onoga što su radili

-Uspostavljanje komunikacije između nadležnih službi u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija njihov je zadatak.

Predstavljaju jednu od sekcija Radio-amaterskog kluba “Kozara” iz Prijedora.

– Osnovni cilj postojanja radio- mreže za opasnost je uspostavljanje komunikacija službi koje trenutno nemaju nikakav način međusobne komunikacije kad je u pitanju radio veza, pojasnio je Ognjen Vukić, vođa RMZO tima Prijedor.

– Redovnih članova u Radio-amaterskom klubu “Kozara” ima oko 40, s tim da Radio- amaterski klub broji četiri aktivne sekcije – konstruktorska sekcija, primopredana sekcija i tim radio- mreže za opasnost, navodi Јovica Knežević, predsjednik Radio – amaterskog kluba “Kozara” iz Prijedora.

Ova organizacija ima najveću podršku Gradske uprave i Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru.

Dobra saradnja neće izostati ni u narednom periodu, ali ni zajednički planovi. Osnivanje operativno-komunikacionog centra jedan je od njih.

– Znači telefon 121 će biti angažovan, tj. operativni centar će biti u prostorijama vatrogasne jedinice i služiće svrsi, dakle svim građanima grada Prijedora, navodi Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Radio- mrežu za opasnost treba razvijati, ali i istovremeno pružiti podršku radio – amaterima, kažu lokalne vlasti.

– Da bismo sve siteme mreže uvezali na području garad u slučaju da nema veze, električne energije ili bilo kakvih problema koji onemogućavaju klasičnu vezu, tu je vrlo važna uloga radio- amatera i na tome ćemo svi zajedno poraditi u narednom vremenu, zaknjučio je gradonačelnik Milenko Đaković.

Tim radio- mreže za opasnost, postoji tek godinu dana i ima 10 članova, a Radio- amaterski klub “Kozara” 40 članova.

RTRS