Ruglo, kako su Prijedorčani nazivali oronulu i zapuštenu robnu kuću u centru, nekadašnji ponos grada, na iznenađenje mnogih, odlazi u prošlost.

Dobila je novog vlasnika, kupac je kompanija MG MIND iz Mrkonjić Grada koja ne planira mnogo da čeka sa obnovom. Vlasnik poručuje Prijedorčanima da se još malo strpe jer će dobiti tržni centar kojim će se ponositi. Osim toga, stiže još dobrih vijesti.

“Ja sam kupio ‘Patriju’ prije godinu dana. Namjere su da od ‘Patrije’ napravim jedan impozantan objekat. Ulaganja ne znamo kolika će biti, zato što nismo još napravili izvršenje, u postupku suda je tek.  Ja mislim da do septembra da bi trebalo, ili oktobra otprilike, neke su moje procijene da bi sve trebalo da bude završeno i pušteno u rad i da s otvori preko sto radnih mjesta u Prijedoru”, kazao je Mladen Milanović, vlasnik preduzeća “MG MIND”.

Novi vlasnik neće zaobići gradske vlasti u svojim planovima. Želi da čuje šta misli gradonačelnik pa bi i sastanak uskoro trebalo da bude organizovan. Milenko Đaković nema ništa protiv.

“Mi očekujemo da se potencijalni kupac, investitor koji je najavljen u medijima, javi u grad Prijedor. U svakom slučaju izražavam zadovoljstvo ako se ovaj projekat sprovede do kraja jer bi grad problem razrješio, i razrješio bi uređenje kompletnog centra grada i glavne šetališne zone”, kazao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

I bivši gradonačelnik je zadovoljan. Kaže da dedtalje ne zna ali mu je drago što se pojavio kupac i da će na Patriju, konačno, da bude stavljena tačka. Za njegovog mandata potpuno je rekonstruisan centar grada ali je robna kuća ostala i kvarila izgled glavnog trga.

“Ne znam ko je kupac, ko god da je to će biti još jedan  ukras Prijedora i mjesto gdje će se zaposliti određen broj ljudi i zato sigurno to podržavam”, rekao je Marko Pavić, bivši gradonačelnik Prijedora.

Prijedorčani skoro pa u nevjerici. Svi su jedva dočekali da čuju bilo kakvu informaciju o Patriji.

-Hvala bogu neka je, neka se to sredi već jednom, vrijeme je bilo već odavno.

– Bilo nam je lijepo tu. Svi znamo kako je bilo tu lijepo.

– Baš me to raduje. Sad će to procvijetati. Sam trg će biti ljepši i sve. I sve manifestacije će drugačije izgledati kad ono radi, kad je osposobljeno. Nekad je Patrija bila ponos grada, kažu anketirani građani.

Decenijama je “Patrija” propadala zbog sudskih sporova koji su se vodili oko prijedorske “Trgoprodaje”, u čijem je vlasništvu bila i robna kuća. U sve su se umiješali i neriješeni imovinski odnosi a sve je dodatno opterećivala i hipoteka. Sada je tome kraj pa svi s nestrpljenjem očekuju da počnu radovi i da Patrija, ponovo, postane ponos Prijedora.

ATV