Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uputilo je prigovor Savjetu ministara i Ministarstvu civilnih poslova BiH zbog neravnomjerne podjele sredstava institucijama kulture, budući da je od ukupno 3.097.000 KM Srpskoj dodijeljeno 822.000 KM, dok je za područje Federacije BiH izdvojeno 2.275.000 KM.

Prema odluci o dodjeli sredstava iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH, Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, od 3.097.000 KM dodijelio 822.000 KM institucijama i ustanovama kulture čiji je osnivač Srpska, matičnim i narodnim bibliotekama, regionalnim muzejima, ustanovama kulture čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i udruženjima građana čija je programska orijentacija kultura Srpske.

“Za sedam republičkih ustanova kulture odobreno je 339.000 KM. Na primjer, ovom odlukom je po 10.000 KM dodijeljeno Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Spomen-području Donja Gradina”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Istovremeno, za FBiH izdvojeno je 2.275.000 KM, a za šest “republičkih ustanova kulture u Sarajevu” 1.130.000 KM.

“Ovo se obrazlaže time da je riječ o nacionalnim ustanovama kulture, iako se time krši Ustav Republike Srpske, Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, kojima je definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta”, navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu ističu da su kultura i kulturna politika i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u nadležnosti entiteta, te da u skladu s tim, republičke ustanove kulture iz Republike Srpske i FBiH imaju isti status u BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju da Ministarstvo civilnih poslova BiH ima ulogu koordinacionog tijela između Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i sporta FBiH, a ne ulogu prenošenja nadležnosti kulture na nivo BiH, što pokušava već dugi niz godina.

“Da ubuduće ne bi jednostrano i pristrasno bile donošene ovakve odluke, Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je zatražilo od Ministarstva civilnih poslova BiH da prilikom raspisivanja konkursa i raspodjele sredstava iz budžeta BiH ubuduće bude imenovana komisija u čijem sastavu bi bili i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Srpske”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: SRNA/RTRS