Veterani i njihova djeca nemaju nikakve veze sa video-snimkom koji je isplivao u medijima. Nismo paravojna formacija. Ni u Rusiji, ali ni bilo gdje drugo ne obučavamo mlade ljude za rat.

To je odgovor Duška Vukotića, predsjednika udruženja Veterani Republike Srpske, na najnoviji snimak koji je ponovo osvanuo u sarajevskom Žurnalu. Video prikazuje mladiće tinejdžere, među kojima su, kako pišu, navodno i “potomci veterana iz bratskih zemalja” uključujući i Srpsku, koje, u nekoj vrsti kampa, obučavaju ruski vojnici.

“Nema tamo potomaka Veterana RS. Dakle, bar potomaka koji su pod našim okriljem. Jer mi, i po sudskom rješenju i po Statutu, imamo pravo na organizovanja. Jer na kraju, zašto radimo to što radimo ako to nemamo kome da ostavimo”, rekao je predsjednik udruženja Veterani RS Duško Vukotić.

Iako su s njim u sukobu, u Vukotićevu odbranu su, ovaj put, stale i njegove kolege s kojima je bio u udruženju dok je još bilo jedinstveno. Kažu, šta god se pričalo, jedno je jasno – Veterani iz Srpske s tim nemaju ništa. Risto Jeftić je, kaže, dok je bio u Veteranima, koordinisao saradnju između potomaka veterana i Srbske časti. Tvrdi, sve je ispolitizovano.

“Sa tom obukom, ja vam odgovorno tvrdim, niko iz POVERS-a i Veterana nije bio na toj obuci. A sad, šta se dešavalo ispred udruženja Srbske časti, nisam upoznat, i vi to znate”, rekao je Risto Jeftić.

Vukotić tvrdi da je objava novog videa nastavak sage “Srbska čast”. Vjeruje da u njega upiru prstom, jer su, prilikom obilježavanja Dana Republike, baš Veterani bili domaćini tom udruženju. Poručuje da od dobre saradnje s njima, uprkos svemu, neće odustati. Kasnije su se pojavile informacije da Srbska čast radi na formiranju paravojnih formacija u Republici Srpskoj. Zbog te priče danima su reagovali domaći političari, neki sve demantujući, dok su drugi pozivali da se informacija provjeri i istraži.

ATV