Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković i ministarka za spoljne i evropske poslove Hrvatske Marija Pejčinović Burić nastavljaju da optužuju Srbiju da izložbom o Јasenovcu u UN “manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe” i tvrde da to nije način na koji bi takve izložbe trebalo da se postavljaju.

Јandroković i Pejčinovićeva su to izjavili nakon polaganja vijenaca na Mirogoju povodom dana sjećanja na žrtve Holokausta.

– Upravo činjenica da su morali da skinu nekoliko stvari iz te postavke na reakciju Zagreba – najgrublje falsifikate – pokazuje da ipak dio te izložbe i dio namjera nije bio u službi komemoracije Holokausta i odavanja počasti žrtvama. Reagovali smo onog trenutka kada smo saznali, protestovali smo protiv takvog načina obilježavanja i takvog načina upotrebe ovakve vrlo teške priče u hrvatskoj i u svjetskoj istoriji – rekla je ona.

Pejčinovićeva je ponovila stav resora na čijem je čelu, saopšten sinoć, da se time “ne doprinosi obilježavanju sjećanja na žrtve”

– Mislimo da nije dobro da se to koristi u propagandne svrhe. Nažalost, to podsjeća na neke loše sekvence iz bivšeg vremena – rekla je Pejčinovićeva, prenijeli su hrvatski mediji.

Izrazivši žaljenje što na današnji dan mora da govori o tome, Јandroković je rekao da “ono što se tamo (izložba u Njujorku) događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti”.

– Tamo se manipuliše žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan grijeh – rekao je Јandroković.

Na pitanje da li su možda hrvatske institucije to mogle da znaju prije i da spriječe postavljanje takve izložbe, Јandroković je rekao da su institucije reagovale.

– Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je juče jasno reklo što misli o toj izložbi, a i same Ujedinjene nacije su se ogradile od sadržaja te izložbe – naveo je Јandroković.

Inače, izložbu o Јasenovcu u sjedištu UN u Njujorku otvorio je sinoć ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je, između ostalog, pozvao premijera Andreja Plenkovića, koji se u Јerusalimu klanjao žrtvama u Јad Vasemu, da to isto učini i u Јasenovcu.

Izvor: Tanjug