Mještani Šekovića i dalje pričaju o slučaju, koji se dogodio njihovoj sugrađanki u Domu zdravlja u Vlasenici. Pedijatar, kojem je odnijela svoju bolesnu devetomjesečnu bebu, odbio je da je pregleda, jer dijete, kako je naveo, nije registrovano u vlaseničkom domu zdravlja.

Šekovljanka Vladanka Bojanić prehlađenu bebu sa povišenom temperaturom odvela je u vlasenički Dom zdravlja, a tamo je sačekalo neprijatno iskustvo.

-Beba je bila bolesna i u ponedeljak ujutro sam je odvela u vlasenički Dom zdravlja, zato što pedijatar u našem Domu zdravlja radi samo utorkom i četvrtkom. Kada sam na šalter predala knjižicu sestre na Pedijatriji su rekle da pedijatar neće da nas primi. Nije ih, ustvari, ni zanimalo šta je bebi”, priča Vladanka.

Majčinska molba da se beba pregleda nije urodila plodom, ali jeste razumijevanje ljekara opšte prakse Mladena Čumića koji je bez problema pregledao dijete i, naravno, taj pregled naplatio.

Glavni razlog zašto bebu nije pregledao pedijatar je taj što dijete nije registrovano u Domu zdravlja Vlasenica, rekla je direktorka ove ustanove Јagoda Petrović.

-Problem je nastao onog momenta kad je majka došla sa djetetom koje nije sa naše opštine, dijete koje nije registrovano kod nas. Svaki Dom zdravlja ugovara one preglede koje je striktno odredio Fond – kaže Petrovićeva.

Vladanki je i dalje nejasno kako je moguće da u istoj ustanovi dva ljekara suprotno gledaju na jedan život.

Zakon se treba poštovati, ali više od svega bi se trebalo voditi računa o zdravlju djece kojih je nažalost sve manje u Srpskoj.

RTRS