Slovenačka policija počela je u petak da kažnjava hrvatske ribare zbog povrede teritorijalnih voda te države, saopštila je policija u Sloveniji. Novčane kazne poslate na adrese vlasnika 14 ribarskih brodova iz Hrvatske. Još bez reakcije Zagreba.

Prekršaji za koji se terete hrvatski ribari odnose se na “nedozvoljeni pristup slovenačkoj pomorskoj granici”, navodi slovenačka policija, dodajući da prekršaji imaju “međunarodni element” jer su osobe koje se za prekršaj terete strani državljani.

Suštinski, hrvatski ribari moraju da plate kaznu jer su “nezakonito prešli pomorsku granicu”. Ukoliko ne plate kazne, tim ribarima mogao bi biti zabranjen ulazak u Sloveniju.

Slovenačka policija, takođe, navodi da će kazne biti upućene direktno ribarima, a ne i hrvatskim institucijama, jer se prekršajni postupak odnosi na pojedince.

Ljubljana je 30. decembra jednostrano počela da primjenjuje odluku arbitražnog suda prema kojoj veći dio Piranskog zaliva pripada Sloveniji, uključujući i prolaz do međunarodnih voda.

U međuvremenu, više hrvatskih ribarskih brodova prešlo je novu granicu, na šta je reagovala slovenačka policija. Zagreb je ranije upozorio Ljubljanu da će nastaviti da čuva granicu koju priznaje.

Tanjug