Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je školsku slavu Svetog Savu prosvjetnim radnicima i učenicima, te poželio da im svijetli primjer svetosavlja bude nadahnuće i inspiracija u učenju i sticanju znanja koje će im omogućiti da iskažu svoje potencijale i postižu velike uspjehe.

Dodik je istakao da se Sveti Sava praznuje u znak sjećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i državnika.

“Na ovaj veliki dan slavimo istinske vrijednosti koje nam je u nasljeđe ostavio Sveti Sava i koje nas iznova podsjećaju da su rad, marljivost i istrajnost jedini ispravan put u savladavanju svakodnevnih životnih prepreka i ostvarivanja planiranih ciljeva”, naveo je Dodik.

On je izrazio podršku i poštovanje nastavnom osoblju za odgovoran rad u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece na dobrobit cijelog društva.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović u ime Vlade i svoje ime čestitala je školsku slavu – Svetog Savu svim učenicima, studentima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u oblasti obrazovanja.Cvijanovićeva je u čestitki navela da “obilježavajući Savindan, njegujemo uspomenu na Rastka Nemanjića – Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača prosvjetiteljstva i zaštitnika školstva”.

Ona je poželjela svim učenicima i studentima da im život i prosvjetiteljska misija Svetog Save u širenju znanja budu inspiracija i vodilja, jer je ulaganje u obrazovanje najsigurnija investicija u budućnost, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

“Najsvjetliji dan obrazovanja čestitam i prosvjetnim radnicima, čija je uloga u obrazovanju i vaspitanju od neprocjenjivog značaja, jer im roditelji i društvo povjeravaju ono što im je najdragocjenije – svoju djecu”, navedeno je u čestitki premijerke.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je školsku slavu Svetog Savu učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj, te poželio da ostanu na putu svetosavlja, jer je to put prosvjetiteljstva, znanja i istine.Čubrilović je istakao da je Sveti Sava temelj srpske duhovnosti i prosvetiteljstva.

“Slaveći Savindan, vođeni svetosavskom idejom, moramo uvijek imati na umu da je ulaganje u mlade, obrazovanje i školstvo, najsigurniji put u bolju budućnost svih nas”, poručio je Čubrilović.

Školsku slavu, koja se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i utemeljivača pismenosti, školstva i državnosti, Čubrilović je čestitao u svoje i ime Narodne skupštine Republike Srpske.

RTRS